İlk kaşer marihuana New York’ta satışta

ABD Yahudi kaşerut kurumu Orthodox Union (OU), Vireo Health adlı eczacılık firmasının piyasaya sürdüğü tıbbi marihuanaya kaşerut sertifikası verdi.

Dünya
4 Ocak 2016 Pazartesi

Kurum adına açıklama yapan bir haham, tıbbi ve kaşer olan  söz konusu marihunanın kullanımının helal olduğunu belirtti.

Her türlü uyuşturucu kullanımının yasak olduğu ABD’de son yıllarda yapılan hukuki düzenlemeler ile, tıbbi marihuana olarak nitelenen maddenin doktor reçetesi ile hastalıkların tedavisinde kullanılmasına  izin verildi.

New York Eyaleti şimdiye kadar beş eczacılık firmasının tıbbi marihuana üretmesine izin verdi. Vireo Health ürettiği tıbbi marihunaya kaşer sertifikası alan ilk eczacı firma oldu.

Tıbbi marihuana tamamen bilimsel olarak özel seralarda yetiştiriliyor,  ambalaj ve dağıtımı resmi yollardan kontrol ediliyor.

ABD’nin en büyük kaşerut kurumlarından olan OU’nun  yetkili hahamları,  Vireo Health tesislerini, üretim bandını denetleyerek şirketin ürününe kaşerut sertifikasını verdi.

Yahudi inancına göre bir gıda ürününün tüketilmesi için ‘kaşer’ olarak sertifikalandırılması  gerek.  ABD’de bu konuda birden fazla Yahudi kuruluş çalışırken Türkiye’de bu sorumluluk Türkiye Hahambaşılık Vakfı’na ait.