İsrail gazetesinde ilginç ´Türkiye´ yorumu

İsrailli yazar, Gazze’ye ithalatın Türkiye tarafından denetlenmesini teklif etti.

Dünya
4 Ocak 2016 Pazartesi

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik müzakereler İsrail'de önemli bir konu olmayı sürdürürken ülkenin büyük gazetelerinden Yedioth Ahronoth'ta yayınlanan bir köşe yazısında Gazze'ye mal giriş çıkışlarının Türkiye’nin gözetiminde ve sorumluluğunda  yapılmasının avantajlarına dikkat çekildi.

 Böyle bir durumda Türkiye'den Gazze'nin ihtiyaçlarının büyük bir kısmını omuzlamasını istenebileceği savunuldu.

 Yazıda ayrıca, anlaşmanın bir parçası olarak da, İsrail’in,  Türkiye'den, Gazze'ye silah sızmasını önleme sorumluluğunu talep edebileceği belirtildi.

Yedioth Aharonot’tan Dror Zeevi imzalı yazının başlığı "İsrail Türkiye'yi neden Gazze'ye davet etmeli" şeklinde idi.

 Zeevi köşe yazısında şöyle yazdı: "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine ilişkin konuların çoğu sonuçlandırıldı. İsrail hükümeti özür diledi, tazminat tutarları konusunda mutabakat sağlandı ve sadece bir mesele hala tartışılıyor o da Türkiye'nin Gazze'ye 'serbest erişim' talebidir," 

 Kudüs Üniversitesi öğretim üyelerinden olan  Ortadoğu Uzmanı Zeevi, Türkiye’nin İsrail’den talep ettiği en zor şart olan abluka konusuna değişik bir çözüm öneriyor. 

Gazze sorununun son yıllarda yaşanan ve trajik sonuçlara yol açan üç savaşa rağmen çözülmediğine dikkat çeken yazar,  Gazze’ye giriş çıkışları Türkiye’nin kontrol etmesi durumunda hem  İsrail’in güvenliğinin sağlanacağını hem de ablukanın bir anlamda kalkmış olacağını yazdı.