Çocuğunuzun olumsuz davranışlarıyla başa çıkmak için ipuçları

Neli AŞKANER Çocuk-Aile
30 Aralık 2015 Çarşamba

Basit ve anlaşılır kurallar koyun: Kurallar çocukları disipline etme ve kendi iç kontrollerini sağlamayı öğretmek için kullanılmalıdır. Uzun ve anlaşılması zor kurallar çocukların kafalarını karıştırır ve istenilen etkiyi göstermez. Kısa ve sade, net kurallar kullanmaya özen gösterilmelidir. Örn. ‘Oyun oynadıktan sonra oyuncaklarını toplamak senin görevin’,

Her zaman açık iletişimde olun. Çocuklarınıza hangi davranışlarının uygun olmadığını ya da yapılmaması gerektiğini net bir şekilde belirtin.

Dur ve Düşün Tekniği: Çocuğunuzdan yapmak istediği bir davranıştan önce kısa bir süre beklemesi ve düşünmesini isteyebilirsiniz. İçinden 10 a kadar say, derin bir nefes al, 15 saniye bekle sonra nasıl hissettiğine bak ve ona göre hareket et gibi yönlendirmeler yapabilirsiniz. Böylece sinirlendikleri zaman ani değil kontrollü hareket etmelerini öğretmek için zemin oluşturmuş olursunuz.

Günlük davranış tablosu hazırlama: Çocuğun gün içindeki aktivitelerini, sorumluluklarını ve programını içeren bu tablo çocuklarda kontrol hissini uyandırır. Hayatının çoğu alanında kontrol ve söz sahibi olmayan çocuk ebeveynleriyle birlikte hazırladığı bu tabloda söz sahibi ve seçim hakkı olduğunu fark eder. Tablo renkli kartonlara yapılabilir, boyalarla renklendirilebilir ve etiketlerle süslenebilir.

Dinle-Anlat Tekniği: çocuğunuzla oynayabileceğiniz bu öğretici oyun kuralları ve davranışları belirlemede çok etkili bir yöntem olabilir. İlk önce yetişkin istenilen davranışı yapar, gösterir, konuşarak gerekli önemli notları vurgular, daha sonra çocuktan gördüğünü tekrarlaması istenir. En etkili öğretme yöntemi göstererek öğrenmedir.

Hikâye ile anlatım-öğretim: Çocuğun hikâyesine benzer olay ve hikâyeleri sevdiği hayvanlar kullanılarak hikâye anlatımı içinde aktarılır. Hikâye sonuna doğru, ‘sence şimdi yavru sincap bu durumda ne yapmalı?’ gibi sorularla çocuğun çözüm bulma becerisi de pekiştirilebilir.

 

2016 hepimiz için önce sağlıklı sonra iç dünyalarında huzur ve barışla yaşayan, sevgi dolu, yaratıcı ve mutlu çocukların tohumlarını attığımız bir yıl olması dileklerimle…