Amerikalılar İran konusunda eskisinden daha endişeli

Amerikan halkı, İran nükleer anlaşması konusunda, geçen yıla oranla daha endişeli.

Dünya
30 Aralık 2015 Çarşamba

Pew Araştırma Merkezinin son raporuna göre, Aralık 2015 itibari ile Ağustos 2014’e göre daha fazla Amerikalı, İran’ın nükleer programı konusunda endişe duyuyor. İran’ın nükleer programının Amerika için bir tehdit olduğunu düşünenlerin oranı geçtiğimiz sene yapılan araştırma sonuçlarına göre yüzde 59 iken, bu ay yapılan ankette bir artış göstererek yüzde 62’ye çıktı.

Bu sonuçlar Başkan Obama’nın geçtiğimiz sene ABD hükümetinin başarıları ile ilgili yaptığı konuşmanın hemen ardından geldi. Konuşmasında İran’la sağlanan anlaşmanın İran’ın nükleer hırslarını büyük ölçüde törpülediğini belirten Obama, ayrıca İran’ın birçok nükleer santrifüjünü kapattığını ileri sürdü.

Aynı anket çalışması IŞİD’i, tehdit olarak gören Amerikalıların oranının yüzde 67’den yüzde 83’e yükseldiğini belirledi. Ayrıca araştırma merkezi Amerikalılar arasında İsrail-Filistin problemini ABD’nin çıkarlarını zedeleyecek bir olay olarak görenlerin oranının gerilediğini ortaya koydu; önemseyenlerin oranı yüzde 48’den yüzde 43’e geriledi.