Marmara Üniversitesi´nde Yahudi kadını paneli

Şalom Gazetesi yazarlarından Nazlı Doenyas ve Yusuf Besalel, 22 Aralık günü, Prof. Nuh Arslantaş’ın düzenlediği ‘Yahudi Kadını’ konulu panele katıldı.

Toplum
30 Aralık 2015 Çarşamba

Panelde, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi lisansüstü ve doktora öğrencileri ile birlikte Yahudi kadınının geleneksel yaşamı, aile ve toplumdaki yeri, adetler ve uygulamalar üzerinde konuşuldu.

‘Yahudi Kadını’ konulu panelde, Şalom Kavram Sayfası yazarlarından Nazlı Doenyas, doğumdan başlayarak, vijola, bat-mitsva, nişan, gelin hamamı-mikve, düğün töreni, evlilik gibi kadının hayatının dönüm noktaları ile Şabat ve kadına verilen mitsvalar hakkında konuştu. Getirdiği, konu ile ilgili kitapları da öğrencilerle paylaşan Doenyas, Yahudi kadınının Şabat hazırlıklarına çarşamba gününden başladığını, her Şabat’ın mutlaka bir bayram şeklinde kutlandığını belirtti. Şabat gecesi masa düzeni ve masadaki beyaz örtü, Kiduş şarabı, üstü örtülü ekmek, tuz ve yemek çeşitlerini detaylarıyla anlattıktan sonra, masada edilen duaları, ufak bir kitapçıktan gösterdi. Nazlı Doenyas, meleklerin eve gelmelerini simgeleyen Şalom Alehem şarkısından bahsederken öğrencilerden gelen talep üzerine Yusuf Besalel ile birlikte, Şalom Alehem’in kısa bir bölümünü melodisiyle söyledi. Kadınlara özel olarak verilen üç mitsva; Şabat mumlarının yakılması, hamurdan hala ayrılması ve aile saflığını da detayları ve çıkış yerleri ile anlatan Doenyas, öğrencilere Şabat’ta geleneksel olarak yapılan hala ekmeğinden dağıttı. Cuma günleri üç, dört veya altı örgü şeklinde yapılan hala ekmeğinin, Roş Aşana’da yuvarlak şekilde yapılarak hayat döngüsünü ve kesintisiz mutlulukla dolu bir sene dileklerini simgelediğini anlattı. Pesah’tan sonraki ilk Şabat’ta anahtar şeklinde yapılan hala’nın ise Yahudilerin atalarının İsrail topraklarına girip artık yiyecekleri gökten yağmadığında, Tanrı’nın onlar için bereket kapılarını açtığı gibi, tüm Yahudiler için de bereket kapılarını açması dualarını temsil ettiğini söyledi. Bunların her birinden getirilen örnekler öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı ve çay eşliğinde yenildi.

Yahudi kadının yaşamı ve gelenekler hakkında sorulan sorular, sohbet şeklinde gelişti. Konuşma sırasında boşanma, get, kadınların şahitliği ve kadınların tarihteki konumu sorularını ise Yusuf Besalel cevaplandırdı. Besalel talep üzerine, gelecek panelinin ‘Osmanlı’da Yahudi Yaşamı’ hakkında olacağını belirtti. Konuşma, İlahiyat Fakültesi Profesörü Nuh Arslantaş’ın verdiği değerli bilgilerle tamamlandı.