Onlarca haham, anti-Arap şiddetine karşı bildiri imzaladı

İsrail’in en etkili hahamları, geçtiğimiz cuma günü ‘Araplara karşı nefret ve şiddeti’ kınadıklarını belirten bir çağrıya imza attılar.

Dünya
30 Aralık 2015 Çarşamba

Aralarında Kudüs Baş Hahamı Arié Sterne, Haham Efrat Shlomo Riskin, Benny Lau ve David Stav’ın da bulunduğu dini görevliler, terörün kökünü kazımak için çalışan İsrail güvenlik güçlerine de destek olduklarını söylediler.

İmzalanan bildiri metninde “Araplara karşı işlenen nefret suçları ve şiddet, Tevrat’ın ve Yahudi ahlakının değerlerine karşıdır” ifadeleri yer aldı.

Aralarında eski haham Kyriat-Arba Dov Lior’un da bulunduğu başka bir grup ise birkaç gün önce İsrail’in iç güvenlik teşkilatı Şin Bet’in dikkatine bir mektup yazarak şüphelilerin sorgulama biçimlerinin değiştirilmesi ve güvenlik güçlerinin sorgu esnasında ‘işkence’ uyguladıklarına dair şüphelilerin ailelerinden ve avukatlarından gelen şikâyetlerin araştırılmasını talep etti.

Haham Stavsky, birkaç genç İsraillinin, Duma’daki evlerinin kundaklanması sonucu yanarak can veren Filistinli bebeğin fotoğrafını bıçaklayarak, evin etrafında dans ederek kutlama yapmalarının Şin Bet’in sorumluluğu altında olduğunu ve evin kundaklanmasının ardında ‘Araplar ve Şin Bet içerisindeki provokatörlerin’ olduğunu belirtti.