Erciyes Üniversitesinde Antisemitizm ve Tevrat´ta Kadın Söyleşisi

Yahudi tarihi hakkında yazdığı bilgilendirici kitaplar ile tanınan Yusuf Besalel, 25-26 Aralık günleri Erciyes Üniversitesi İbrani Dili ve Edebiyatı Anabilim dalı bölümünde Yahudilik ile ilgili çeşitli konularda konferanslar verdi.

Toplum
30 Aralık 2015 Çarşamba

Yusuf Besalel’in 25 Aralık’ta verdiği konferansın konusu antisemitizmin teolojik kökenleri ve Tora’nın açıkladığı tarzda ortaya çıkmasıydı. Bu tarihsel saptamalı rahatsızlığın açıklamaları, yaklaşık 150 kişilik bir öğrenci kitlesi tarafından ilgi ile dinlendi. Konuşma sonunda öğrencilerden gelen soruların çoğu dini ve siyasi içerikli idi. Besalel tamamına yakını daha önce hiç Yahudi ile tanışmamış öğrencilerin zihinlerindeki çeşitli önyargılara ve dile getirdikleri her konuda gerçekçi ve anlaşılabilir yanıtlar ile açıklık getirmeye çalıştı.

Yusuf Besalel’in Erciyes Üniversitesi İbrani Dili ve Edebiyatı  Anabilim Dalı bölümünde, 26 Aralık günü verdiği konferansın konusu ise ‘Yahudilikte Kadın ve Osmanlı ve Türk Yahudileri’ idi. Konferans sonunda sorulan yoğun sorular, öğrencilerin konuya olan merak ve ilgilerini gösterdi. Besalel, yanında getirdiği Yahudilik hakkında bilgilendirici kitapları ve geleneksel masapanları, araştırma görevlisi Arzu Cebe’ye takdim etti.

Yusuf Besalel, üç senedir, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Ankara İlahiyat Fakültesi ve farklı derneklerde Yahudi kavram ve kültürünü tanıtıcı konferanslar veriyor. Aynı zamanda Şalom gazetesi yazarı da olan Besalel’in yayınlanan eserleri arasında; Osmanlı ve Türk Yahudileri, Ünlü Yahudiler, Yahudi Tarihi, Yahudilik Ansiklopedisi (3 cilt), Mişne Tora tarihçesi bulunuyor.