Tabuları yıkan 2015

Geride bıraktığımız 2015 yılı, Türk Yahudileri için unutulmaz bir yıl oldu. Bu yıl içinde yaşanan ‘ilk’ler uzun yıllar akıllarda kalacak.

Toplum
30 Aralık 2015 Çarşamba

HOLOKOST İLK KEZ ANKARA’DA ANILDI

  27 Ocak Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü kapsamında, bu yıl ilk kez Ankara’da bir anma töreni düzenlendi. Bilkent Üniversitesinde gerçekleşen kalabalık katılımlı törende, dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek bir konuşma yaptı. Ancak Çiçek’in, konuşmasında İsrail-Filistin meselesini gündeme getirmesi tepkilere neden oldu.

  Auschwitz’in kurtuluşunun 70. yıldönümü sebebiyle Polonya’da yapılan özel törene de Türkiye, dönemin  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile katıldı. 

STRUMA FACİASI KURBANLARINA İLK RESMİ TÖREN

  2. Dünya Savaşı’nın trajedilerinden biri olan Struma gemisinin kurbanları, Türkiye’de ilk kez resmi bir törenle anıldı. 24 Şubat’ta, Sepetçiler Kasrındaki törene dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik katıldı. Çelik konuşmasında, “Bu acı sadece Musevi Cemaati’nin değil, hepimizin ortak acısıdır” dedi. 

EDİRNE SİNAGOGU RESTORE EDİLEREK YENİDEN AÇILDI

  Sadece ön cephesi ayakta kalan, tarihi Büyük Edirne Sinagogunun 2010’da başlayan restorasyon çalışmaları sona erdi. Sinagog 26 Mart’ta, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı, binden fazla kişinin hazır bulunduğu tarihi bir törenle yeniden açıldı. Edirne Sinagogu hem ibadet, hem de sanatsal etkinlikler için kapılarını açık tutmaya devam ediyor. 

ORTAKÖY MEYDANINDA HANUKA KUTLAMASI

 Bu yıl Türk Yahudileri ilk kez, dünyanın diğer birçok şehrinde olduğu gibi, kamuya açık bir meydanda Hanuka Bayramı kutladı. 13 Aralık akşamı, Ortaköy Meydanında, Beşiktaş Belediyesinin ev sahipliğini yaptığı, Türk Musevi Cemaati ile birlikte düzenlediği Hanuka kutlaması akıllarda uzun süre yer edecek renkli görüntülere sahne oldu.

EN ÖNEMLİSİ HANGİSİ

Şalom, yaşanan bu dört gelişmeden yola çıkarak ‘Türk Yahudileri açısından 2015 yılında yaşanan en önemli gelişme hangisiydi?’ diye sordu. Twitter’da yapılan ankette, katılımcıların yüzde 57’si Hanuka kutlamasını ‘en önemli’ olarak nitelendirirken, yüzde 29 Edirne Sinagogunun açılışını seçti. Yüzde 10, Ankara’daki Holokost anma töreninin en önemli olduğunu belirtirken, katılımcıların yüzde 4’ü de Struma kurbanları için düzenlenen töreni seçti. 

2015 PANORAMA’SI 

Geride bıraktığımız 2015 yılında Türkiye’de ve dünyada neler oldu? Bu yıla damgasını vuran olaylar, yıl içinde kaybettiğimiz önemli isimler, 2015’in seçimleri, Türk ve dünya Yahudilerini etkileyen gelişmeler… 

Hepsi bu hafta Şalom gazetesinin  Panorama 2015 ekinde.