70 Pencere’de Tai Chi ve Tora

70 Pencere ve Alef Aşkenaz Kütüphanesinin 20 Aralık’taki konuşmacısı Yaakov Lehman oldu.

Nazlı DOENYAS Toplum
23 Aralık 2015 Çarşamba

Lehman’ın ‘Tai Chi ile Tora’daki İçsel Huzur Kavramı’ konuşması iki bölüm olarak gerçekleşti. İlk bölümde teknolojinin günümüzdeki inanılmaz hızı ve hayatımızdaki etkileri üzerinde duran konuşmacı, ikinci bölümde ise Tai Chi’nin ilk altı hareketini nefes çalışması eşliğinde katılımcılara deneyimletti.

Lehman, artan teknoloji ile empati düzeyinin düştüğünü, karşılıklı konuşma için buluşulduğunda bile telefonun araya bir duvar ördüğüne dikkat çekti. O kadar ki, telefon çalmasa, mesaj gelmese de, sadece telefonun orada olmasının bile, kişinin kendini o ana vermesini engellediğini belirtti. İletişimi mesajlarla deneyimleyen ve bu şekilde cevabını düşünme, yazdığını tekrar gözden geçirip düzeltme fırsatı bulan genç neslin, karşı karşıya gelip konuşmaktan çekindiğini ve bu şekilde birbirinden giderek uzaklaştığını anlattı. Teknolojinin bu kadar ilerlemesinin, gerçek anlamda dinlenmeyi de neredeyse imkânsız hale getirdiğini vurguladı. Eskiden işten eve gelince veya tatile gidince kafa dinleme diye bir kavramın olduğunu, bugün ise eve gelince ve tatilde bile e-posta ve mesajlarla çalışmaya devam edildiğini, beynin dinlenecek vakti olmadığını, bunun da stres, depresyon ve benzeri sonuçlar doğurabildiğini anlattı.

Bunun çaresi için, ‘şimdide’, ‘o anda’ olmamız gerektiğini; o andan uzaklaştığımızı, kafamızın başka yerlere gittiğini hissettiğimiz anda kendimizi o ana geri getirmemiz gerektiğini anlattı. Bu şekilde stres düzeyini düşürüp, beynimizi dinlendirip odaklanma süremizi arttırabileceğimizi söyledi.

İkinci bölümde ise kendimizi şimdiye, o ana getirebilme tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi. Tüm katılımcıların deneyimledikleri çalışma, önce nefes teknikleri ile başladı. Altı temel Tai Chi hareketi tek tek gösterilerek yapıldı, en sonunda ise hepsi bir bütün halinde birleştirildi. Çalışma sonunda halka halinde oturularak, izlenimler paylaşıldı.

Katılımcılardan biri, bu süreçte kendi içine tam anlamıyla yoğunlaşabildiğini, kalpten dua edebilmeyi deneyimlediğini, başka bir katılımcı omzunda kas yırtılması sonucu olan ağrıyı artık hissetmediğini, bir diğeri ise boyun ağrısının hayret edici şekilde geçtiğini paylaştı. Gece, La Casa Catering’in hazırladığı ikramlar ile son buldu.