Toronto´da bir Yahudi okulundan Suriyeli mültecilere yardım eli

Kanada´nın en geç şubat ayına kadar kapılarını açma ve yerleştirme sözü verdiği yirmi beş bin Suriyeli mültecinin ilk kısmı, Toronto ve Montreal´e vardı.

Dünya
23 Aralık 2015 Çarşamba

Ülkedeki Yahudi cemaati içinde Sponsorluk Anlaşması Sahibi (SAH) olma özelliğini taşıyan tek kuruluş Yahudi Göçmen Yardımı Servisi (JIAS) lideri Janis Roth'un bildirdiğine göre, çoğunluğu sinagog üyelerinden meydana gelen Kanadalı Yahudilerin oluşturduğu gruplar,  geçtiğimiz yazdan beri Suriyeli mültecilere nasıl yardımcı olabileceklerini araştırmaya başladılar. Roth, bu vesileyle mültecilere destek olmak isteyen tüm Yahudi gruplarının bunu JIAS üzerinden yapmakta olduklarını da söyledi.

Paul Penna Yahudi Okulu velileri de, geçtiğimiz yaz, okul yönetim kuruluna Suriyeli bir ailenin bakım yardımını üstlenme fikrini sundular. Okul müdürü Dr. Dan Goldberg'in açıklamasına göre geçtiğimiz yıl mezun olan bir öğrenci ve halen okulda dördüncü sınıfta eğitim görmekte olan bir öğrencinin velisi, Angus Grant, bu fikre öncülük etti. Goldberg, Grant'ın kendisi de da Vietnamlı bir ailenin bakımını üstlenmiş bir ailenin çocuğu ve aynı zamanda mülteci hakları avukatı olarak görev yaptığını söyledi.

Okul yönetiminin, hiç vakit kaybetmeden harekete geçtiğinin altını çizen Goldberg açıklamasında ayrıca, “Okulumuzun en önem verdiği konu sosyal adalettir. Toplum olabilmenin, çeşitliliğin öneminin ve tüm dünyaya karşı bir sorumluluğumuz olduğunun altını çizeriz. Mezunlarımızın okulumuzu insan olarak değer verildikleri ve insan hayatının kıymetini öğrendikleri bir yer olarak anmalarını isteriz" dedi.

Bu noktada tüm okul dört kişilik Suriyeli bir ailenin bakım yardımını üstlendiklerini bilseler de, ailenin Toronto'ya ne zaman varacağını kimse henüz bilmiyor.

Diğer yandan, velilerin otuz beş bin dolarlık katkıları ve öğrencilerin geri kalanı tamamlamak için gerçekleştirdikleri kampanya sonucunda hedeflenen otuz altı bin dolar rahatça toplandı. Yardımın gerçekleşeceğinin belli olmasının hemen ardından, okulun Yahudi hayatı koordinatörü Janice Feldman ve okul öğretmeni Kate Sable, öğretmenlerin her sınıfın beceri ve algı düzeyine göre bu konuda öğrencilerini bilgilendirebilecekleri bir müfredatın hazırlığı içine girdiler. Tüm öğrenciler Suriyeli mültecilere hoş geldin kartları hazırlarken bazıları kartlarında Suriye ve Kanada bayrak ve haritalarına da yer verdi. Çocukların bir kısmı da Suriyelilerin alışık olmadıkları soğuk bir kışa girmek üzere olduklarını haber verircesine kartlarına kardan adamlar çizdi.