7 yıl sonra yeni sayfa

Türkiye ve İsrail, 2009’un Ocak ayındaki ‘One Minute’ krizinin ardından yedi yıldır durma noktasına gelen ikili ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor.

Toplum
23 Aralık 2015 Çarşamba

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, “İsrail halkı Türkiye’nin dostudur” diyerek bu açılımın sinyalini verdi. Gündeme gelen anlaşmaya kamuoyu ve medyanın tepkisi de büyük oldu.

 

ÖN MUTABAKAT

Medyada yer alan haberlere göre, Türkiye ve İsrail temsilcileri, İsviçre’de bir araya gelerek anlaşmanın ön taslağını görüştü. İsrail tarafından Mossad Başkanı Yossi Cohen’in katıldığı görüşmede Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil etti. Anlaşmada, Mavi Marmara kurbanlarına tazminat, büyükelçilerin yeniden atanması, doğal gaz alanındaki işbirliği gibi maddeler görüşüldü.

Gazze ambargosunun kaldırılması konusu ise henüz netlik kazanmış değil.

“İMZA ATILMIŞ BİR ANLAŞMA YOK”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye ile İsrail’in ön anlaşmaya vardığı yönündeki haberlere ilişkin, “Kesin anlaşma yok, imza atılmış bir şey söz konusu değil, bir taslak üzerinde konuşuluyor. Kuşkusuz, İsrail halkı Türkiye’nin dostudur. Bizim şimdiye kadar eleştirimiz, İsrail hükümetinin aşırı davranışına dönüktür” şeklinde konuştu. 

Anlaşmaya yeşil ışık

 

ŞİDDETLİ TEPKİLER

İsrail’le anlaşma, geçtiğimiz hafta Türk basın ve medyasının da bir numaralı konu başlığı oldu. Özellikle hükümete yakınlığıyla bilinen bazı gazete ve yazarlar, söz konusu anlaşmaya sert tepki gösterdi.

Ana sayfafızda yer alan Ağa Takılanlardan tepkileri okuyabilirsiniz