Star Wars, Jedi’s ve Judaism (Yahudilik)

Mutlak güç (The Force), ışın kılıçlı Jedi şövalyeleri ve galaksiyi kötülerden kurtarmak isteyen bir grup inançlı adam.

Sanat
18 Aralık 2015 Cuma

Yahudilik sitesi aish.com hahamları 18 Aralık’ta yedincisi vizyona giren  Star Wars filminin arka planda vermek istediği felsefi mesajı şöyle yorumluyor:

“ Star Wars filmini izlerken hikâyenin arka planında çok daha önemli   ruhani bir  mesaj fark edilmektedir.

Her ne kadar Lucas Film’in yarattığı fantastik dünyayı gerçek yaşam mücadelesi ile direkt olarak  karşılaştırmak mantıksız görünse de, metaforik olarak filmde Yahudi felsefesi noktaları olduğunu söyleyebiliriz. 

The Force; Evrenin mutlak gücü Tanrı’yı temsil etmekte.  Jedi Şövalyeleri ise filmde devamlı olarak Tanrı’nın varlığına güvenmekte ve güçlerini O’ndan almaktadır.

Jedi’ların ana felsefesi bu dünyada her an O’nun tarafından gözlendiğimiz, ve tüm yaşadıklarımızın bizi daha iyi yapmak için  olduğu üzerine kurulu.  Elinde Işın kılıcı (Aydınlığı temsil eden kılıç) olan şövalyeler bir an bile Evrenin Yaratıcısı ve Kralı  (Meleh Ha Olam)’a olan inançlarını kaybetmemekte ve O’nun mesajını hep dimağlarında canlı tutmaktadırlar.  

Jedi Master Yoda ise öğrencilerine aklı öğretirken çok basit ama güçlü bir yöntem kullanır, şimdiye kadar maddi dünyada öğrendiklerini unut. Kopar kendini maddi arzu ve isteklerden, eğer bunu başarabilirsen bu dünyada gizli olan manevi ve çok daha etkin bir güç seni yenilmez kılacak  ve O’na yaklaştıracaktır….”