İsrail-Türkiye gözlerden uzak İsviçre’de buluştu

Yıllar süren gerilimden sonra İsrailli ve Türk diplomatlar iki ülke arasındaki buzları eritmek için İsviçre’de gözlerden uzak bir araya geldiler.

Dünya
18 Aralık 2015 Cuma

Türk ve İsrailli diplomatların  gündemi, Mavi Marmara Gemisi olayı sonrası İsrail’den talep edilen tazminat ve ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarılması idi. 

Yedioth Aharonot gazetesinin yazdığına göre basına haber verilmeyen ve yarı resmi statüde olan görüşmelere Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Başbakan Binyamin  Netanyahu’nun Türkiye Özel Temsilcisi Joseph Ciechanover, ve Mossad Başkanı Yossi Cohen katıldı. 

Hiçbir resmi açıklamanın yapılmadığı görüşmelerde karşılıklı mutabakata varılan konular şöyle tahmin ediliyor: 

İsrail Mavi Marmara kurbanlarına tazminat sağlamak için bir fon bulacak, Türk Mahkemelerinde İsrailli subaylar ve kurumlar adına açılmış tüm davalar düşürülecek, büyük elçiler karşılıklı olarak görev yerlerine dönecek, Hamas yetkilisi Saleh al-Arouri’nin Türkiye’ye girmesi yasaklanacak ve Türkiye –İsrail doğal gaz görüşmeleri en yakın zamanda başlayacak. 

Türkiye-İsrail ilişkileri 2010 yılında  Gazze’ye gitmekte olan  Mavi Marmara gemisinin İsrail deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi ve 10 Türk vatandaşının öldürülmesi sonucu gerilmişti.

Türkiye-İsrail diplomatik misyonu 2010 yılından beri maslahatgüzar seviyesinde.