ABD maliyesinden on yıl sonra faiz artırımı

ABD merkez bankası FED neredeyse 10 yıldır (son müdahale 2006) kullanmadığı para politikası aracı faiz haddine müdahale etti.

Ekonomi
17 Aralık 2015 Perşembe

FED, 16 Aralık kararı ile temel faiz oranının bandını 0,50 seviyesine yükseltti. 

CNN Money, FED’in temel faiz oranı bandını 0-0.25 bandı aralığından 0-0.50 bandına yükseltmesinin milyonlarca Amerikalıyı ve dolar üstüne kurulu dünya ticaretini derinden etkileyeceğini belirtiyor. 

ABD’de faiz oranından en çok etkilenecekler uzun vadeli ev kredileri (Mortgage) ile direkt ekonomik ilişkisi olan sektörler olacak.  FED’in faiz artırımı hamlesi uzun zamandır ekonomistler tarafından bekleniyordu.  CNN ekonomistleri hamleyi ABD ekonomisinin son yıllarda gittikçe güç kazanmasının bir sonucu olarak değerlendiriyor.   

Dokuz yıldır uygulanan düşük faiz politikası ABD ekonomisinin son on yıllarda düştüğü olumsuz durumu yatırımlarla telafi etmek için uygulanmıştı.  FED Başkanı Janet Yellen basına konu ile ilgili yaptığı açıklamada  faiz kararını ‘zor günlerin’ sonu olarak niteledi. 

Yellen, “Amerikan ekonomisinin temel indikatörlerinin, toplam tüketimin ve iç harcamaların  sağlıklı olduğunu düşünüyorum,” şeklinde konuştu.