Galile’de topraktan çıkarılan tabletler 1500 yıl evvelki Yahudi hayatını gün ışığına çıkardı

İsrail’in kuzeyinde bulunan Galile bölgesinde toprak altında bulunan tabletlerdeki İbranice yazıtlar, bölgede 1500 yıl evvel Yahudilerin yaşadığını gösteriyor.

Dünya
17 Aralık 2015 Perşembe

Arkeologlar tabletlerin bulunduğu bölgede antik  bir Yahudi köyü olduğunu belirtiyor.

1960 yılından beri  çeşitli üniversitelerin arkeologları bölgede antik çağda  Yahudi  varlığı olduğuna dair teoriler ileri sürüyodu. Teorilerin gelişmesinde en büyük etken Galile Gölünün dibinden çıkartılan bir Bizans dönemi rıhtım kalıntısı idi. 

Rıhtım kalıntısından elde edilen bilgiler bölgedeki Yahudi hayatını işaret etmesine rağmen elle tutulur bir fiziksel kanıt olmaktan uzaktı. 

Ancak geçtiğimiz hafta Hayfa Üniversitesi arkeologları bölgede yaptıkları araştırmada büyük bir tablet ortaya çıkardı. 

1500 yaşında olduğu sanılan  tablette bulunan İbranice yazılar ilk olarak 1960’da ortaya atılan teoriyi destekler nitelikte. 

Hayfa Üniversitesi Araştırma Ekibi Başkanı Profesör Michal Artzy tarihi bulgu ile ilgili olarak Yedioth Aharonot gazetesine şöyle konuştu: “Bulunan taş yazıtlar bugüne kadar teori, folklor niteliğinde olan iddiayı teyit etmektedir. 

Tablete göre burada Kursi adlı yerleşim bölgesi vardı.   Kursi, İncil’e göre,  İsa Peygamber’in ziyaret ettiği ve mucize gerçekleştirdiği kasaba idi.”