Yeni Tevrat´ın bir harfi Müslüman liderden

Almanya’da, belki de dünyada, bir ilk olarak, yeni yazılan Tora’daki (Tevrat) bir harfi bir Müslüman yazdı

Dünya
16 Aralık 2015 Çarşamba

29 Kasım’da Almanya’daki Marburg şehrinin küçük cemaati, yeni Tora’nın tamamlanmasını özel bir törenle kutladı. Şehrin ileri gelenleri Tora’nın son 15 harfini yazmak üzere törene davet edildiler. Davetliler arasında Marburg Üniversitesinde ortopedi uzmanı olan ve şehrin 5000 nüfuslu güçlü Müslüman cemaatinin lideri olan Dr. Bilal El-Zayat da bulunuyordu.

Marburg Cemaatinin Başkan Yardımcısı Monika Bunk törende, “Bugün, Holokost sonrası yazımı tamamlanan ikinci Tora’yı ve aynı zamanda sinagogumuzun 10. yılını kutluyoruz. Şehrimizde cemaatler arası ilişkilerimiz çok iyi ve bu sayede her konuyu karşılıklı diyaloglarla çözüyoruz. Yahudi olmayan birine Tora’nın son harflerinden birini yazdırmak tabi ki bir ilk ve atılması zor bir adım olarak görülebilir ama amacımız da zaten ilişkileri bir ileriki seviyeye taşımaktı, cemaatimiz de bunu bir sorun olarak görmedi. Bir Yahudi ilahiyat profesörüne de konuyu danıştık, bir problem olmadığını asıl önemli olanın Marburg Cemaatinin birliği için bir adım olduğunu bildirdi” dedi.

Marburg Müslüman Cemaati Lideri El-Zayat, Times of İsrael gazetesine verdiği röportajda, bu daveti aldığı zaman Almanya Müslüman cemaatinin ileri gelenlerine bunu sorduğunda hiçbir problem olmadığına dair tek cümlelik bir cevap aldığını söyledi. Bu davete olumlu bir cevap vermenin doğal olduğunu, bunun da büyük bir onur, büyük bir fırsat olduğunu ekledi.

2. Dünya Savaşı sonrası Marburg’da 1989’a kadar bir cemaat yoktu. 2005 yılında sinagog faaliyete girdi ve bugün 350 kişilik bir cemaatin yaklaşık 50 kişisi düzenli olarak sinagogu dualar ve diğer dini törenler için kullanıyor.