Geleneksel Hanuka kutlaması Caddebostan Sinagogundaydı

13 Aralık sabahı ise Caddebostan Bet El Sinagogunda Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve cemaat üyelerinin katılımıyla geleneksel Hanuka kutlaması ve Talmud Tora’nın kuruluş yıldönümü kutlandı.

Toplum
16 Aralık 2015 Çarşamba

Kutlamada Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Eli Arditi ve Cadddebostan Talmud Tora Başkanı Berta Banana adına Talmud Tora öğretmenlerinden Cem Küpeli ile İrem Barokas birer konuşma yaptılar. Ailelerin örnek davranışlarının Yahudi kimliğini genç nesillere aktarmalarındaki önemine değinen konuşmacılar, Şabat akşamı toplanılan sofranın değerini, Hanuka’nın bizlere Tanrı’nın gücünü ve umudunu gösterdiğini, olumsuzluklar karşısında umutsuzluğa kapılmak yerine bugün doğruyu yapıp yarınların da iyi olmasını ümit etmemiz gerektiğini vurguladılar.

Talmud Tora gençlerinden Gabi Behiri’nin Rav Haleva’nın mumunu yakmasıyla birlikte katılımcılar bir zincir oluşturarak kendilerine dağıtılan mumları bir bir yakmaya başladılar. Böylelikle bir mumdan yayılan ışıkla başlatılan zincir tüm sinagogu aydınlattı. En son hanukiyanın yakılmasıyla da zincir tamamlanmış oldu. Haham Akaal Rav Yeuda Leon Adoni Hanuka Bayramı’ndan, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh ise o dönemlerde yaşamış olanların ellerindeki gücü neden kaybettiklerinden bahsettiler. Ayrıca İbrahimzadeh, Aykurt Nuhoğlu’na bu sene ilki Ortaköy Meydanında gerçekleştirilen Hanuka kutlamasının önümüzdeki yıllarda Kadıköy Meydanında da yapılabilmesi temennisini iletti.

İzzet Bana yönetimindeki Minix Anaokulu öğrencileri ardından Meri Chaban yönetimindeki Keren Şemeş grubu ve finalde Moris Bardavid, Gabi Behiri, Yosi Chaban, Lemi Davila, Heymi Dannon’un oluşturduğu gençlik grubu sundukları gösteriyle izleyenlere coşkulu ve keyifli bir kutlama yaşattılar.

Gösteri sonrasında Kadıköy Belediye Başkanı ilk defa böyle bir kutlamada bulunmaktan dolayı yaşadığı mutluluğu dile getirdi.

Tören Rav Haleva’nın konuşması ve Hazan Araşi Yasef Biçim’in seslendirdiği Anoten duası ile sona erdi.

Talmud Tora Caddebostan Hanuka kutlamalarına 6 Aralık Pazar günü, 5 – 12 yaş arası çocukların katılımıyla gerçekleştirdiği partiyle başladı. Su tabancasıyla hanukiya söndürmeden sufganiyot süslemeye, Kahoot bilgi yarışmasından hanukiya boyama yarışmasına birçok atölyede çocuklar eğlenceli bir gün geçirdi.