Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar: Böyle anlamlı bir ilke imza atmaktan dolayı gurur duyuyorum…”

Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar’ın Ortaköy’de yapılan ve kamusal alanda ilk Hanuka kutlaması olarak tarihe geçen tören öncesi yaptığı konuşma sık sık alkışlarla kesildi.

Toplum
14 Aralık 2015 Pazartesi

Hazinedar şöyle konuştu: 

 

“Musevi cemaatinin değerli temsilcileri, Rum, Ermeni ve Müslüman değerli din adamları, sevgili Beşiktaşlılar, Musevi vatandaşlarımızın Işıklar Bayramı olan Hanuka’nın mumlarını yakmak üzere bu akşam Ortaköy Meydanı’nda buluştuk. Öncelikle tüm Musevi vatandaşlarımızın Hanuka-Işıklar Bayramı’nı kutluyorum…” diyerek başladığı konuşmasında, “Işıklar Bayramı (Hanuka) dini vecibelerini engellemek isteyen topluluklar karşısında direnen ve geleneklerini, değerlerini her şeyin üzerinde tutarak yaşamlarını sürdüren Yahudiler için simgesel olarak barışı, insanlığın yücelmesini sembolize ediyor” dedi.

Musevi Cemaatine karşı tarih bilinciyle oluşmuş bir pozitif ayrımcılığı olduğunu dile getiren Başkan Hazinedar, Yahudilerin Türkiye topraklarındaki köklü tarihine de kısaca değindi.

Göreve geldiğinden beri Beşiktaş’ın tek sinagogu Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu ve Ulus Musevi Okulları ile çok yakın ilişkiler sürdüren Başkan Hazinedar, dini bayramlarda Ortaköy Sinagogunda vatandaşlarla bir araya gelmekten de büyük keyif aldığını dile getirdi.

“Tarih boyunca büyük zulümler görmüş Yahudilerin 500 yıldır bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşıyor olması bu milletin bir mensubu olarak bizlere büyük gurur veriyor” diyen Belediye Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün bu meydanda bir ilki gerçekleştiriyor olmaktan dolayı çok mutluyum. Evet, Musevi cemaatinin önderleri, üç semavi dinin temsilcileri ve halkımızla birlikte bir Yahudilerin dini bayramı Hanuka için hep birlikte mum yakacağız ve bu Beşiktaş’ta da, İstanbul’da da, Türkiye’de de bir ilk olacak…

Özgürlükler, barış ve kardeşliğin merkezi, üç semavi dinin huzur içinde yaşadığı Türkiye’nin kalbi Beşiktaş’ta bunu gerçekleştiriyor olmaktan, böyle anlamlı ve simgesel bir ilke imza atmaktan dolayı Beşiktaş Belediye Başkanı olarak gurur duyuyorum…”