“Edirne’de bir milat yaşamıştık, burada bir mucize yaşıyoruz.”

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Ortaköy’de yaşanan Hanuka törenini mucize olarak niteledi.

Toplum
14 Aralık 2015 Pazartesi

Ortaköy’de düzenlenen kutlamaya Beşiktaş Belediyesi ev sahipliği yaptı. Kutlamaya, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Büyükelçi Levent Burhan da katıldı.

Katılanlar arasında ayrıca İstanbul Ermeni Katolik Cemaati Başepiskoposu Levon Zekiyan, Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, Ekümenik Patrik temsilcileri, Ermeni Patrikhanesi temsilcileri, İstanbul Müftülüğü temsilcileri vardı.

ABD, İspanya ve İsrail başkonsolosları da törende yer aldı.

Kutlamada konuşan Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, duygularını şöyle anlattı:

“Edirne’de bir milat yaşamıştık, burada bir mucize yaşıyoruz. Yıllardır dünyanın küçük büyük birçok şehrinde Hanuka mumlarımızın yakılışının fotoğraflarına imrenerek baktık. Neden bizler yüzyıllar önce bu özgürlüğü yaşayabilmemize kucak açan ülkemizde, kardeşlik ve sevgi ışığımızın coşkusunu  aynı şekilde  paylaşamamışız? Yaşanarak oluşmuş korkuların yarattığı önyargılar ve önyargıların beslendiği ötekileştirmelerle yarattığımız yeni korkularla, kapanmışız ve ışığımızı içimize hapsetmişiz. Ancak bir gün geliyor ki, bugün burada olduğu gibi, her kesimi sarsmaya başlayan önyargılar, ötekileştirmeler ve korkuları aşmayı hep birlikte beceremezsek bu duvarlar hepimizi yok etmeye başlıyor. Hanuka bayramının hikayesi de aslında farklılıklar içinde bir olana birlikte ulaşabilmenin hikayesi. Karanlıkları birlikte aydınlatabilecek ışığı oluşturabilme  ve anlayışının hikayesidir.”

Törende konuşan Hahambaşı İsak Haleva ise şöyle konuştu:

“Bu şamdandaki barış, kardeşlik ve sevgiye adanmış dokuz mumdaki Hanuka’nın son gecesinde hep birlikte olmanın heyecanını paylaşmayı yaşamamın en görkemli hadisesi olarak gönlümde muhafaza edeceğim. Bu mumların ruhlarımızı aydınlatmasını temenni ediyor, ülkemize ve dünyaya hayırlar getirmesi için hepimizin tanrısına niyazda bulunuyorum.”

Konuşmaların adından, mumlar yakıldı ve Hanuka duası çocuklar tarafından okundu.

Hanuka’nın kamusal alanda kutlanmasını ilk olarak Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas  gündeme getirmişti 

Molinas’ın twitter üzerinden yaptığı “Yahudilerin Işıklar Bayramı’nın mumları İstanbul meydanlarında da yakılsa nasıl olur?” anketine 24 saatte 3 bin 704 kişi katılmış, katılımcıların yüzde 40’ı “çok iyi olur” şeklinde yanıt verirken, yüzde 24 “TC daha demokratik bir ülke olur” yanıtını seçmişti. Yüzde 17 de “anlamsız olur” derken, yüzde 19 ise “hiç mümkün değil” demişti.