Irak ve Cezayir Yahudilerine Holokost tazminatı

Dünya
9 Aralık 2015 Çarşamba

Irak, Fas ve Cezayir asıllı İsrail vatandaşlarına Holokost döneminde karşılaştıkları yaptırımlar sebebiyle yıllık bir destek verilmesi kararlaştırıldı.

İsrail Maliye Bakanı Moşe Kahlon, Irak, Fas ve Cezayir asıllı İsrail vatandaşlarına verilecek destek ile ‘tarihi bir hatanın’ düzeltileceğini belirtti.

Özellikle 1940-1942 yıllarında Cezayir, Fas’ta antisemitizmle yaşamak zorunda kalan Yahudiler ve Irak’ta “Faruk Pogromları” olarak bilinen 1941 Bağdat Pogromlarına hedef olan Yahudiler bu destekten yararlanacak.

Bu vatandaşlara, yıllık 3.600 Şekel (950$) tutarında bir destek ödemesi ve ilaç ücretinden muafiyet sağlanacak.

Karar Iraklı Yahudilerin, Avrupa’dan kaçan Yahudiler kadar tanınma ve tazminat hakkına sahip olmak için açtıkları davaların kabul edilmesi sonucunda alındı.

2. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanya’sında yaşanan katliam, soygun ve yaptırımların bir benzerinin Alman desteği ile Arap ülkelerinde yaşayan Yahudilere de uygulandı, tarihçiler tarafından kabul edilen bir gerçek.

Avrupa Yahudileri dışında sadece Libya ve Tunus’tan 1953 yılına dek gelen Yahudiler bugüne kadar Holokost Kurtulanı olarak tazminat alma hakkına sahipti. Bu destek ve tazminat hakkı çeşitli kriterlere göre değerlendirilirken Holokost Kurtulanları için halen yıllık 26.400 Şekel (7.000$) veriliyor. Bu oran Irak ve Cezayir’den gelen göçmenlere verilen tutarın çok üzerinde.