Amerikalılar İsrail’in siyasete etkisinden memnun değil

ABD merkezli Brookings Enstitüsünün yayınladığı anket sonuçlarına göre Amerikalıların büyük bir kısmı, İsrail’in ABD’nin politikaları üzerindeki göz görülür etkisinden memnun değil. Ayrıca sonuçlar ABD’de, İsrail Başbakanı Netanyahu ve hükümetinin izlediği politikalara verilen desteğin önemli ölçüde düştüğünü ortaya çıkardı.

Dünya
9 Aralık 2015 Çarşamba

Brookings Enstitüsünün cuma günü açıkladığı anketin sonuçlarına göre Amerikalıların yüzde 37’si İsrail hükümetinin ABD politikaları üzerinde çok fazla etkisi olduğunu düşünürken katılımcıların yüzde 18’i İsrail’in etkisinin çok az olduğunu belirtti. Yüzde 44’lük kesim de İsrail’in etkisinin normal düzeyde olduğunu dile getirdi.

Demokratik Partili katılımcıların yüzde 49’u İsrail’in ABD’li politikacılar üzerindeki baskısı nedeniyle endişeli olduklarını belirtirken, katılımcıların sadece yüzde 14’ü İsrail’in yeterince etkili olmadığını söyledi. Cumhuriyetçiler ise bu konuda İsrail’e karşı daha ılımlı yaklaştı. Buna göre Cumhuriyetçilerin yüzde 25’i İsrail’in çok fazla etkisi olduğunu, yüzde 22’si de etkinin yeterli olmadığını belirtirken yüzde 52’lik bir kesim ise şu anki durumun istenen / arzu edilen seviyede olduğu şeklinde cevap verdi.

Anket sonuçları Netanyahu’nun dünyada en beğenilen beş liderden -ABD Başkanı Barack Obama’nın ve hemen ardından eski Başkan Ronald Reagan’ın ardından – üçüncü olduğunu da gösterdi.

Demokratların yüzde 34’ü Netanyahu’ya karşı olumsuz bakış açıları olduğunu söyledi (Bu oran 2014’te yüzde 22 idi). Buna nazaran Netanyahu hakkında olumlu görüşleri olanların oranı 2014’te yüzde 25 iken bu oran 2015’te yüzde 18’e düştü.

Cumhuriyetçilerin olumsuz bakış açıları 2014’te yüzde 9 iken bu oran 2015’te yüzde 13’e yükseldi. Öte yandan yüzde 51 gibi büyük bir kesim ise Netanyahu’ya karşı geçen seneye oranla (yüzde 49) daha olumlu olduklarını belirtti.

Ankete katılanların yüzde 26’sı bir sonraki seçimlerde oy verecekleri adayların İsrail’e karşı tutumunun kararlarını etkileyeceğini söylerken, yüzde 33’ü oy verirken adayların İsrail ile ilgili düşüncelerinin çok önemli olmadığını, yüzde 19’u çok az önemli olduğunu, yüzde 21’i is hiç önemli olmadığını belitti.