Fransa’da sağcı Le Pen´in zaferi

Fransa´da 13 bölgenin yönetiminin belirleneceği bölgesel seçimlerin ilk turunu yüzde 29,5 ile Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi önde tamamladı.

Dünya
9 Aralık 2015 Çarşamba

Fransa'nın aşırı sağcı partisi FN (Ulusal Cephe Partisi), yerel seçimlerin ilk turunda tarihi bir galibiyet yakaladı. Seçim sonuçlarıyla, 2017 yılındaki ulusal seçimler öncesinde siyasi haritanın yeniden çizileceği öngörülüyor.

Fransa İçişleri Bakanlığına göre Marine Le Pen'in partisi, radikal İslamcıların Paris’te 130 kişiyi öldürdüğü saldırıların, işsizlik ve göç rakamlarındaki artışın korkuları yükseltmesi sayesinde liderliği yakaladı.

Ulusal Cephe, on üç bölgenin altısında birinci geldi. Partinin başarısı, Ortadoğu, Asya, Afrika’daki çatışmalar ve yoksulluk sebebiyle yüz binlerce mültecinin kontrolsüz bir şekilde dalga dalga Avrupa’ya akması yüzünden İngiltere’de UKIP (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi), Almanya’da AFD (Alternatif Parti), Polonya'da PiS (Hukuk ve Adalet Partisi) gibi Avrupa Birliği karşıtı partilerin yükselişe geçmesinin devamında geldi.

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı Ulusal Cephe Partisi geçmişte bazı Fransız şehirlerinin kontrolünü elde etmiş, ancak hiç tüm bir bölgenin kontrolünü kazanamamıştı.

Seçimler öncesinde, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, aşırı sağcı partileri dışarda bırakmak amacıyla Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Sosyalist Partisi ile bir anlaşmayı reddetti.

Seçimlerde aşırı sağcı FN, oyların yüzde 30’a yakınını alarak sandıktan ilk sırada çıktı. Nicolas Sarkozy'nin liderliğindeki Cumhuriyetçiler partisi ise yüzde 27 ile ikinci sırayı elde etti. İktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise yüzde 23 ile üçüncü sırada yer aldı.