Türkiye-Bağdat gerginliği

Bağdat yönetimi Türkiye’ye yaptığı bir çağrı ile 48 saat içinde Kuzey Irak’ta bulunan yüzlerce askerden oluşan birliğini çekmesini istedi.

Dünya
8 Aralık 2015 Salı

Reuters’ın haberine göre,  Türk birliği Kuzey Irak’taki üslerine geçtiğimiz hafta intikal etti.

Ankara’dan yapılan açıklamada ise bölgede bulunan kuvvetin IŞİD’e karşı yürütülen uluslararası mücadele kapsamında  Irak güçlerini eğitmek için geldiği belirtildi. 

Ancak Irak Hükümeti böyle bir davetin hiçbir zaman söz konusu olmadığını, Türkiye’nin kuvvetleri çekmemesi durumunda konuyu BM’ye taşıyacağını açıkladı. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Pazartesi günü gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı sonunda basına konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin DAEŞ ile mücadele kapsamında uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu söyleyen Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülkedir. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı, merkezi Irak hükümetine karşı değil, tam tersine merkezi Irak hükümetinin de gücünü artıracak şekilde DAEŞ'le mücadelede etkin bir dayanışmanın sağlanması içindir"