ABD Başkan Adayı Hamas’a ´Humus´ dedi

ABD’de 2016 Başkanlık Seçimleri için yapılan konuşmalarda Ortadoğu politikası büyük yer işgal ediyor.

Dünya
7 Aralık 2015 Pazartesi

En son siyahi aday Ben Carson’un, Yahudi Cumhuriyetçiler Başkanlık Forumunda yaptığı konuşmada, Gazze’deki İsrail karşıtı Hamas örgütüne yanlışlıkla humus demesi basında alay konusu oldu.

Carson’un konuşmasında rahat olmadığı, daha evvel yazılmış metni okumak için sık sık cebindeki notlara baktığı gözlendi.  Carson, bu kadar dikkatli olmasına rağmen, yine de Hamas’ı humus olarak okudu.

Başkan adayı daha sonra metni dikkatlice okuyarak kelimeyi  doğru  ‘Hamas’ olarak telaffuz etmeye çalışsa da, çabası basına olumsuz yansıdı.  

Amerikan basını, Carson’un hitap ettiği Yahudi grubun, Başkan Adayından hiç de etkilenmediğini, yapılan gafı bilakis Ortadoğu ve İsrail politikası konusunda kendisinin bilgisizliği olarak yorumladığını yazdı.

Basında çıkan yazılarda, Carson’un gaf yaptığı konuşmada Obama’yı eleştirdiği, Başkan’ın Ortadoğu’nun dilinden anlamadığını dile getirdiği, ancak Hamas’ı bile doğru dürüst telaffuz edemediği, dolayısı ile kendisinin de konuya yabancı olduğu ima edildi.

Carson konuşma sonrası basına yaptığı açıklamada, genellikle konuşmalarında yazılı metin kullanmadığını, ancak ilk defa üstünde duracağı konuları hatırlamak için hatırlatma kartları yazdığını belirtti. 

Humus, İsrail ve Arap mutfağında geniş yeri olan, ezme nohuttan yapılan bir yemektir.