İsrail Şam’ın kuzeydoğusunu bombaladı mı?

Yedioth Aharonot gazetesi, İsrail Hava Kuvvetlerinin Esad yönetimine ait 155. Kolordu’ya giden bir konvoyu gizlice bombaladığını yazdı.

Dünya
4 Aralık 2015 Cuma

Gazete, teyit edemediği,  “bazı raporlara göre” ifadesi ile yazdığı haberinde İsrail Hava Kuvvetlerinin balistik (uzun menzilli) Rus yapısı Scud füzeleri taşıyan bir askeri konvoyu insansız hava aracı kullanarak imha ettiğini belirtti. 

Haberde ayrıca iddia edilen İsrail  hava aracının, Suriye Lübnan sınırında Kualomon dağlarında bir hedefe de saldırdığı yazıldı. 

Gazete haberi bazı Suriye kaynaklarından elde ettiğini belirtti. 

Hava saldırısı ile ilgili ne Arap medyasında ne de Suriye yönetimine yakın basında herhangi bir yorum-yazı  çıkmadı. Sadece Al Arabiya’da , “Suriye’den Lübnan’a gitmekte olan Scud füzeleri konvoyu bombalandı” şeklinde  bir haber çıktı. 

İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon halihazırda ABD’ye resmi ziyarette bulunuyor. Ya’alon ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı John McCain ile yaptığı görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada saldırıyı kabul etmedi. Ancak Ya’alon, İsrail’in Golan’da terör faaliyetlerine izin vermeyeceğini bunun için ne gerekiyorsa yapacağını belirtti. 

İsrail’in en büyük endişelerinden biri, İran’dan Suriye Esad yönetimine ve kuzey sınırı, Güney Lübnan’daki Hizbullah’a yapılan gelişmiş silah sevkiyatı.  Geçmişte de bu tip sevkiyatların kimliği belirsiz güçlerin saldırısı sonrası imha edildiği basına yansımıştı.