Kraliyet Hava Kuvvetleri Suriye semalarında

İngiliz Parlamentosunun Suriye’deki IŞİD mevzilerini bombalamaya onay vermesinin ardından saatler sonra, Kıbrıs’taki üslerinden kalkan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin Tornedoları Suriye topraklarına bomba yağdırdı.

Dünya
3 Aralık 2015 Perşembe

İngiliz Parlamentosu yaklaşık 10 saat süren bir oturumdan sonra 223 hayır  oyuna karşılık 397  evet oyu ile hava saldırılarına onay verdi.

İngiliz Başbakanı David Cameron,  oturum boyunca İngiltere’nin IŞİD’e karşı savaşta neden müdahil olması gerektiğini, muhalif milletvekillerine açıklamaya çalıştı.

Sonunda istediğini elde eden Cameron’un konuşması sırasında “Artık IŞİD terimi yerine DAEŞ’i kullanalım; bu örgütün ne devlet olmakla ne de İslam dini ile bir ilgisi yok” demesi dikkat çekti.

İngiliz Savunma Bakanlığı resmi açıklamasında,  Kıbrıs Rum kesiminin Akrotiri Üssünden kalkan uçakların hedefinin IŞİD kontrolündeki Ömer petrol havzası olduğu belirtildi.

Söz konusu petrol havzasından elde edilen petrolün  terör örgütü tarafından kanunsuz olarak pazarlandığı ve IŞİD’in asli gelir kaynaklarından olduğu  çeşitli defalar uluslararası basında yazılmıştı.

Reuters’ın haberine göre, bombardımanı gerçekleştiren dört savaş uçağı da hasar almadan üslerine geri döndü.

Öte yandan BBC’de yer alan bir haberde söz konusu üsteki uçakların sayısının iki katına çıkarılacağı yazıldı.

Rusya, İngiltere’nin IŞİD’e karşı koalisyon güçlerine katılmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Rusya Hükümet Sözcüsü Dimitri Peskov, açıklamasında IŞİD’e  karşı mücadeleye katılan ve bu konuda gerekli tedbirleri alan tüm ülkeleri desteklediklerini, ancak farklı orduların koordinasyonunun şart olduğunu belirtti.