Mısır’daki Kıpti Kilisesi liderinden Kudüs ziyareti

Dünya
2 Aralık 2015 Çarşamba

Mısır Kıpti Kilisesi Lideri II. Tavadros, 35 yıl aradan sonra İsrail’i ziyaret eden ilk Mısırlı piskopos oldu. Papa II. Tavadros’un geçtiğimiz hafta Kudüs’teki bir Kıpti Kilisesinin piskoposunun cenaze törenine katılmak üzere İsrail’e gitmesi Mısır’da tepkilere neden oldu.

II. Tavadros’un bu ziyaretiyle, 1979’da İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasının ardından, selefi III. Şenuda’nın 1980 yılında İsrail’e uyguladığı ‘Kudüs’ü ziyaret etme yasağı’ ilk kez bozulmuş oldu. Kiliseden yapılan açıklamada Kudüs’ün işgal altından kurtarılana kadar ilişkilerin normalleşmesi yönünde herhangi bir adım atılmayacağı belirtildi.

Öte yandan ziyareti destekleyenler ise yasağın siyasi bir karar olduğunu, Mısırlı Kıptilerin dünyanın her yerine gidebilme özgürlüklerinin olduğunu savunuyor. Mısır Kıpti Kilisesi sözcüleri geçtiğimiz perşembe Kudüs’e giden Tavadros’un, 24 yıldır kilisede görev yapan piskopos Anba Abraham’ın cenazesi için şehre gittiğini belirtti.

Filistin medyasına açıklamada bulunan Tavadros da, Mısır Kıpti Kilisesi olarak senelerdir üst düzey görev yapmış bir piskoposa son görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini belirterek, bunun resmi bir ziyaret olmadığını ve yetkililerle herhangi bir görüşme planlanmadığını vurguladı.