Bir Holokost kurtulanı borcunu ödüyor

Viyana doğumlu Lord George Weidenfeld, İngiltere’ye kaçtığında 19 yaşında bir çocuktu. 1938 yılında Nazi Almanya’sının Avusturya’yı işgal etmesinden hemen önceydi ve Weidenfeld hayatı konusunda endişeliydi. Kendi kaçışından 77 yıl sonra Lord Weidenfeld, Suriyeli Hıristiyanların IŞİD’den kaçması için yardımda bulunuyor.

Dünya
2 Aralık 2015 Çarşamba

95   yaşındaki Holokost kurtulanı, İslam’a dönmeye zorlanan ve idama mahkûm edilme tehlikesiyle karşı karşıya olan 2000 kadar Suriyeli ve Iraklı Hıristiyan’ın topraklarını terk edebilmeleri ve yeni yerlere yerleşebilmeleri için yardımcı oluyor.

Weidenfeld, Londra’nın The Times gazetesine, “Tüm dünyayı kurtaramam ama en azından bir kısmına yardımcı olabilmem için bir olanağım var” şeklinde konuştu.

Weidenfeld ve Nicolson adlı başarılı bir İngiliz yayınevinin kurucularından olan Weidenfeld şirketini İngiltere’ye gelişinin ardından 1940’lı yıllarda kurmuştu. ‘Weidenfeld Safe Havens Fonu’ Suriyelilere temmuz ayından beri yardımcı oluyor. Fon, temmuz ayında 150 Suriyeli Hıristiyan’ı özel bir jetle aldırarak sığınmaları için Polonya’ya taşımıştı. Aynı kurtarma modelini İngiliz hükümeti, 2. Dünya Savaşı öncesi Yahudi çocukları Nazilerden kurtarma misyonu için uygulamıştı. 

Weidenfeld, The Times gazetesine yaptığı açıklamalarına şöyle devam etti: “Ödenecek bir borcum vardı... Bu ‘Kinderstransports’ operasyonundaki birçok genç insan için de geçerlidir.  Quakers ve başka diğer Hıristiyan grupları bu çocukları İngiltere’ye getirdiler. Bu çok yüce görüşlü bir operasyondu ve biz Yahudiler müteşekkir olmalı ve tehlike altındaki bu topluluklara yardım etmeliyiz.”

Fonun planlarına göre en az 2000 Suriyeli mülteci taşınacak.  Ancak Weidenfeld operasyonu madden tek başına desteklemiyor.  İngiltere’nin ‘Ulusal Yahudi Fonu’ gibi özel organizasyonlardan da destek istedi. Ulusal Yahudi Fonu Başkan Yardımcısı Michael Sinclair, “Özellikle Kindertransport operasyonuyla kurtulmuş çocuklardan gelen bu ilgi bizleri oldukça hislendirdi” dedi.

Fon, zulme uğramış Suriyeli Müslüman olmayan cemaate 12-18 ay kadar para yardımında bulunuyor. Bahsedilen bu cemaat dünyanın en eski Hıristiyan cemaatlerinden. Günümüzde, binlerce Suriyeli Hıristiyan ülkelerinden kaçmak zorunda kaldı, yüzlerce Hıristiyan’ın ise IŞİD tarafından kaçırıldığı belirtiliyor.