İsrail: Rusya bizim hava sahamızı da ihlal etti

İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, İsrail ve Rusya arasındaki askeri işbirliği anlaşmasının daha önce de bir kez ihlal edildiğini belirtti.

Dünya
2 Aralık 2015 Çarşamba

İsrail radyosuna konuşan Savunma Bakanı Ya’alon, Suriye’deki askeri operasyonlara ilişkin anlaşması bulunan İsrail ve Rusya’nın tüm koordinasyon çabalarına rağmen daha önce bir Rus uçağının İsrail hava sahasını bir mil kadar ihlal ettiğini, İsrailli yetkililerin uçaktakilerle hemen iletişime geçerek uyarmalarının ardından da uçağın acilen Suriye hava sahasına geri dönüş yaptığını açıkladı.

Olayın pilotun Golan Tepelerine yakın uçuşundan kaynaklanan bir hata olduğunu düşündüğünü ekleyen Ya’alon, her iki ülkenin uçakları da aynı bölgede görev yaptıkları sürece, bu durumun her iki tarafta da yanlış anlaşmalara sebep olmaması için yapılan görüşmelerin aylardır sürdüğünü de ekledi.

Savunma Bakanlığında politik-askeri işler sorumlusu Amos Gilad, bölgeye Rus hava kuvvetlerinin girişinin İsrail’in operasyon özgürlüğüne etki etmeyeceğini ve Rus uçaklarının İsrail hava sahasını ihlal etmelerini tamamıyla engellemenin mümkün olmadığını belirtti. Gilad, bununla ilgili ortak noktalar bulmaya çalışacaklarını ve her ihlalde o uçağı düşürmeye çalışmayacaklarını da dile getirdi.

İsrail Hava Kuvvetleri, Rusya’nın askeri operasyonlarındaki değişen hareketliliği Ortadoğu gerçeğinin farklılaşmasının sonucu olarak yorumluyor. Geçtiğimiz hafta içinde gazetecilere konuşan üst düzey bir hava kuvvetleri yetkilisi, Rusya’nın düşmanları olmadığını ve politikalarının herhangi bir Rus’a saldırmak ve ateş açmak yönünde olmadığını belirtti. Her iki ülkenin de hava sahalarının ortak kullanımları sırasında oluşabilecek yanlış anlaşmalara mahal vermemek için ellerinden geleni yaptıklarını ekleyen yetkili diğer yandan, silahsızlandırılmış bölge belirlemediklerini, hareket ederken hiç kimseden izin almalarına gerek olmadığını ve kimsenin işlerini yapmalarına karışamayacağını da dile getirdi.