Okumayan bir millet nasıl okur?

Düşünsenize 3 Temmuz´u Aykut Kocaman´ın kaleminden okuduğunuzu, UEFA şampiyonluğunu Fatih Terim´in üslubuyla okuduğunuzu, Bursaspor´un şampiyonluk sezonunu Ertuğrul Sağlam´ın anlattığını…

Rıfat KARAKÖY Spor
2 Aralık 2015 Çarşamba

Fatih Terim, Mustafa Denizli, Şenol Güneş, Ersun Yanal, Ertuğrul Sağlam, Aykut Kocaman...

Bu isimlerin bulunduğu listeyi çok daha fazla uzatmak mümkün. İsteyen inansın istemeyen inanmasın ama çok iyi hocalarımız var. Biri taktik ustası, biri kriz yönetiminde uzman, diğeri motive etmenin kitabını yazar.

Kitabını yazar yazmasına ama neden gerçekten yazmıyor?

Alex Ferguson, Manchester United'ın efsanesi. Emekli oldu. Harvard'da ders vermeye başladı. Ardından otobiyografi kitabı çıkarttı. Öyle keyifli bir kitap ki... David Beckham'ın çocukluğunu anlatmış, futbolculuk yanı yerine ikon olma yönünü daha çok ortaya çıkarttığı yönünde eleştirilerde bulunmuş. Rio Ferdinand'ı nasıl transfer ettiklerini, Giggs'i, Paul Scholes'u, United kariyerinin nasıl başlayıp nasıl bittiğini, kariyerindeki gel-gitleri bir bir anlatmış. Yıllardır United ve Ferguson'u izlerim, ama bu kitapta izlemediklerim, duymadıklarım var.

İkinci kitabını çıkartmış şimdi Sir Alex. Henüz okuyamadım, ancak biraz içini karıştırma şansım oldu. Bu sefer tecrübelerini anlatarak hayata dair dersler veriyor kitap.

İngiltere'ye gittiğimde bir kitapevini ziyaret etmiştim. Kitapevinin bir kısmında sadece futbol yayınları vardı. Menajer Sam Allardyce'ın otobiyografi kitabı, Steven Gerrard'ın otobiyografi kitabı, Jose Mourinho, Arsen Wenger'in hayatlarının anlatıldığı onlarca kitap çıktı karşıma.

Burada kitapevine gittiğimizde futbolla alakalı bulabildiğimiz tek şey aylık futbol dergileri oluyor. Evet, okuyan bir millet değiliz… Evet, aylık futbol dergilerinin bile sadece fotoğraflarına bakıp geçiyoruz. Bunu kabul ediyorum ama futbolda kanaat önderi olmuş yukarıda saydığım ve buna benzer isimlerimizin işe ticari değil de öğretici bakarak birkaç adet kitap yazmalarını çok isterdim.

Düşünsenize 3 Temmuz'u Aykut Kocaman'ın kaleminden okuduğunuzu, UEFA şampiyonluğunu Fatih Terim'in üslubuyla okuduğunuzu, Bursaspor'un şampiyonluk sezonunu Ertuğrul Sağlam'ın anlattığını…

Bunların hepsini bizler gördük, yaşadık… Ancak eminim başrolde olan isimlerin kaleminden bunları okumak bambaşka şeyler görmemizi sağlardı.

Fatih Terim, Türkiye Futbol Direktörü. Sorumluluğu futbolun sadece teknik yanı değil yani.

Okumayan bir futbol kitlesinin düzgün bir şeyler okumasına yardımcı olmak da bana göre Fatih Hoca'nın sorumluluğunda. Keşke kendi hayatından sadece en yakınlarının şahit olabildiği anılarını, tecrübelerini bir kitapta o okumayan kitleye sunsa ve yavaş yavaş bu kitlenin okumasına katkıda bulunsa.

Keza Mustafa Denizli, Şenol Güneş, Ersun Yanal gibi eski Milli Takım hocalarımız da böyle kitaplar yazsalar eminim ki okumayan kitleyi okumaya teşvik edecek hamleler yapmış olurlar. İlerleyen yıllarda bu tarz kitapları raflarda daha çok görmeyi ve paraların sadece formalara, dekoderlere harcanmadığı bir futbol ortamı diliyorum.