Dünyanın zirvesi Paris´te toplandı

Bu hafta dünyanın gözü Paris´te… Birleşmiş Milletler Paris İklim Değişikliği Konferansı için, 147´den fazla ülkenin lideri Paris´te toplandı. Gündem, dünyanın geleceği…

Dünya
2 Aralık 2015 Çarşamba

YENİ İKLİM ANLAŞMASI İMZALANACAK MI?

30 KASIM'da başlayan Paris İklim Konferansı'nın amacı, küresel ısınmayı kontrol altında tutmak. Endüstri Devrimi'nden bu yana ortalama sıcaklığı 0,7 derece artan dünyada, sıcaklık artışının 2 derece varması durumunda, ekolojik dengede düzeltilemeyen hasarlar meydana gelecek. Bu sebeple sera gazı salımını azaltmak için dünyanın birçok ülkesinin yaptığı anlaşmalar ve taahhütler 2020 yılında sona erecek. Dünya liderlerinin Paris'te 1997'de imzalanan Kyoto Anlaşması'nın yerine geçebilecek ve dünyanın kaderini belirleyecek yeni bir iklim anlaşmasına imza atması bekleniyor. ABD Başkanı Obama, zirvenin küresel ısınma ile mücadelede “bir dönüm noktası” olabileceğini dile getirdi.

GÖZLER ERDOĞAN VE PUTİN'DEYDİ

DÜNYA liderlerinin bir araya geldiği Paris'te, siyaset de gündemin bir parçası. Türkiye – Rusya krizinin gölgesinde gerçekleşen zirvede, iki ülkenin arasındaki gerginliğin azalabilmesi adına somut gelişmeler sağlanamadı. Rusya Devlet Başkanı Putin, liderlerin fotoğrafında yer almazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerilimi düşürmek için görüşelim çağrısını da kabul etmedi. Tansiyonu düşürmek istediğini belirten Cumhurbaşkanı  Erdoğan ise, ABD Başkanı Obama ile görüşmesinde gelişmelerin değerlendirmesini yaptıklarını belirterek “Buradaki derdimiz, bu işin diplomatik başlıklar, söylem içerisinde nasıl neticeye kavuşturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler, bizleri de üzmektedir” dedi. 

BEŞ YIL SONRA İLK  EL SIKIŞMA

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, aile fotoğrafı çekilmeden hemen önce el sıkıştı. İki lider, beş yıl sonra ilk kez tokalaşmış oldu. Netanyahu, konuyla ilgili olarak, “Dünyanın konuşmaya açık olduğumuz görmesi çok önemli” derken İsrail basını gelişmeyi sadece protokol icabı yaşanmış bir olay olarak değerlendirdi.

Abbas ise zirvede yaptığı konuşmada İsrail'i eleştirdi. Filistin Yönetiminin çevre koruma yasaları çıkardığını, ancak bu yasaların İsrail ordusunun bölgedeki varlığı dolayısıyla uygulanamadığını iddia eden Abbas, “Her şeye rağmen barış için elimizi komşumuz İsrail'e uzatmaya hazırız” dedi.