Abbas ve Netanyahu beş yıl sonra el sıkıştı

COP 21 İklim Konferansı için Paris’te bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas, beş yıldır bir araya gelmiyorlardı.

Dünya
1 Aralık 2015 Salı

İki liderin samimi bir şekilde el sıkışması pozu basının dikkatini çekti. İkilinin resmi dünyanın önemli yayın organlarında yayınlandı.

Ancak el sıkışma sahnesinin gerçekleşmesinden saatler sonra Abbas, dünya liderlerine hitaben yaptığı konuşmada, İsrail’in Filistin’in doğal kaynaklarını kanunsuzca ele geçirdiğini, ağaçları kestiğini, tarım arazilerini yok ettiğini iddia etti. 

Abbas konuşmasında ayrıca Filistin Yönetiminin çevre koruma ile ilgili  yeni yasalar çıkardığını, ancak bu yasaların uygulanmasına İsrail ordusunun bölgedeki varlığı dolayısı ile imkan olmadığını iddia etti.

Filistin lideri konuşmasında İsrail hakkında yaptığı tüm olumsuz yorumlara rağmen barıştan yana olduğunu belirtti. Abbas konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Her şeye rağmen barış için elimizi komşumuz İsrail’e uzatmaya hazırız. Bu arada biz de ülkemizi, demokrasimizi inşa etmeye devam edeceğiz.” 

Abbas ile yüz yüze en son 2010 yılında görüşmüş olan Netanyahu ise kameralara yansıyan Abbas ile samimi  pozu için şöyle konuştu: “Abbas ile samimi el sıkışmamız protokol gereği idi. Önemliydi çünkü dünyanın bizim diyalogdan yana olduğumuzu anlaması gerekiyordu. Biz Abbas hakkında rüya görmüyoruz.”