2016’da Avrupa’ya vize kalkacak mı?

Türkiye-AB zirvesi sona erdi. Zirvede, Suriyeli göçmenler konusunda yapılan görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı.

Dünya
30 Kasım 2015 Pazartesi

Brüksel'de varılan anlaşmaya göre, AB, Türkiye'ye  mülteciler için 3 milyar Euro verecek. Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa için ise,  Ekim 2016 hedef tarih olarak gösterildi.

Anlaşmaya göre, AB Komisyonu ve üye ülkelerin katkılarıyla Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için ‘başlangıç olarak’ 3 milyar Euro mali destek sağlanacak. 

Zirvede ayrıca, daha evvel öngörülen şartların karşılanması durumunda vizesiz seyahat ve  Türkiye'nin AB'ye katılım süreci ile ilgili çalışmalar yeniden canlandırılacak. 

Anlaşma ile ilgili olarak yazılı yayınlanan ortak metinde “Bu amaçla, daha sık üst düzey diyaloğun, AB-Türkiye ilişkisinin geniş potansiyelini keşfetmek açısından gerekli olduğu hususunda tarafların görüş birliği içinde olduğu, bu çerçevede, her iki taraf senede iki kez uygun formatta zirve yapmayı kararlaştırdı" şeklinde bir ifade yer aldı. 

Ortak açıklamada ayrıca, Türkiye'nin 15 Ekim'de kabul edilen Ortak Eylem Planı çerçevesinde, uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmiş olan düzensiz göçmenlerin geri kabul edilmesi (Geri Kabul Anlaşması) ve ardından geldikleri ülkelere gönderilmesinin de karar olarak alındığı açıklandı. 

Bildirinin 5. maddesinde ise vize muafiyeti konusuna yer verildi. AB Komisyonu'nun mart ayında vize muafiyeti konusundaki ikinci raporunu yayımlayacağı belirtilen metinde, "AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın Haziran 2016'dan itibaren tamamen uygulanabilir olacağı" ifade edildi.