Spectre çöktü mü?

007 Bond sonunda huzura kavuşur, sevdiği ile bir sahil kasabasına yerleşir. En azından şimdilik. Spectre çökmüştür ve aslında elebaşı üvey kardeşidir. Ancak piyasalarda dinginlik ne zaman gelecek sorusunun cevabını kimse bilmiyor.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
18 Kasım 2015 Çarşamba

Piyasalarda dinginlik ne zaman gelecek sorusunun cevabını kimse bilmiyor. Başta Dow Jones olmak üzere borsa endeksleri hala yukarıda ve Ağustos’taki geri çekilme sonrası eski seviyelerine gelmiş durumda.

Brent petrol 40 dolar üzerinde devam ediyor, altın ise FED’in faiz arttırma olasılığının güçlenmesi ile 1.100 doların hemen altında gelişmeleri bekliyor. Euro / Dolar paritesi de aynı beklenti ile 1,06 seviyelerinde geziyor. Acaba, yatırımcı Bond erken emeklilik için hızlı mı davranmıştır? Ahtapotun kolları gibi, Çin GSYİH yavaşlaması, Yunanistan krizi, Rusya ambargosu, dünya GDP yavaşlaması, vadeli piyasalardaki kontratların reel ekonomiye olan 10 kat farkı, AB’deki ve Japonya’daki resesyon, Ortadoğu’daki belirsizlikler gerçekten sona mı ermiştir? Tüm bunların cevaplarını 2015 Aralık ayında alacağız. Bu yazımızın yazıldığı gün ABD’den enşasyon verileri gelecek ve çarşamba günü takip edecek FED guvernörlerinin konuşmaları ile aralıktaki faiz artışı için önemli bir ipucu verecek. Perakende satışların beklenenin altında geldiği bir yerde, öğrenim kredilerinin 1,5 trilyonu zorladığı bir ekonomide, tüketici kredileri son üç yılda yüzde 50 artmış ve 3,5 trilyon dolar olmuşken, kapasite kullanım oranlarında ve perakende satışlarda, enşasyon ile bir ivmelenme yoksa o ekonominin iyiye gittiğini söylemek pek mümkün değildir. Peki, o zaman Spectre denilen, sözlük anlamı ile gerçekte olmadığı halde görüldüğü sanılan bu ekonomik iyimser görüntüleri kim niye piyasalarda, borsalarda satın almaktadır. Çünkü, İngiliz Keynes’in Likidite Tuzağı Teorisi ile sıfır faizler yatırımcıları fırsatlar için buraya itmektedir. Büyümesi yavaşlayan ekonomilerin para politikaları ile çözemediği konuyu eldeki kalan son silah yani faiz çözecektir. Enşasyon artışı için suni müdahale ile faizlerin artması zamanı gelmiştir. Yoksa, bu kadar likiditenin ileride Merkez Bankalarının dayanamadığı noktada yaratacağı etki Spectre’den büyük olacaktır.