Netanyahu’dan Filistin Kızıl Haç’ına tepki

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Kızıl Haç ambulansını, cuma günü Güney Hebron tepelerinde bir terör saldırısına uğrayan İsrailli Litman ailesine yardım etmemesine sert tepki gösterdi.

Dünya
18 Kasım 2015 Çarşamba

Filistin Kızıl Haç örgütünü suçlayan konuşmasını Kudüs’te bir basın toplantısında gerçekleştiren İsrail Başbakanı Netanyahu, aynı ifadeleri saldırıda hem 18 yaşındaki oğlunu hem kocasını kaybeden Noa Litman’ın ailesi için düzenlenen anma töreninde de tekrarladı.

Noa Litman, Netanyahu’ya Filistin Kızıl Haç’ından bir ambulansın olay yerine ilk gelen ambulans olduğunu ama kendilerine yardım etmeden bölgeyi terk ettiklerini anlattı. Saldırıda hafif yaralanan Dvir Litman, ilkyardım örgütü Magen David Adom’u saldırıyı bildirmek ve yardım istemek için aradığında Filistin Kızıl Haç ambulansının kendilerine yardım etmediğini bildirdi. Dvir’in, telefon kayıtlarında yer alan sözleri şöyle oldu: “Otniel'i yaklaşık bir kilometre geçtik. Aracımıza ateş açıldı. Burada bir Kızıl Haç ambulansı var. En az iki yaralı var. Arabada yedi kişiyiz. Burada Kızıl Haç ambulansı vardı ama gittiler neden bilmiyoruz.”

Filistin Kızıl Haç kuruluşu ise, internet sayfalarından yaptıkları açıklamada suçlamaları ret etti. Sitede, “Bir ambulansımız olay yerine ilk varan ekipti ve yaralılara yardım etmeye başlamıştı. Birkaç dakika sonra biri İsrail ordusuna biri de Magen David Adom’a ait iki İsrail ambulansı olay yerine geldiler ve yaralılara müdahale etmeye başladılar. Yaralılara İsrail ekipleri tarafından müdahale edildiğinden dolayı ekibimiz olay yerini terk etmiştir'' açıklaması yer aldı.