Paris’te en çok can kaybının yaşandığı Bataclan Salonunun adı nereden geliyor?

Ba-Ta-Clan, bestesi ünlü kompozitör Jacques Offenbach, operet olarak düzenlemesi Ludovic Halévy tarafından yapılan ünlü bir müzikaldir.

Pınar Kılavuz EKERBİÇER / Paris Dünya
17 Kasım 2015 Salı

Yahudi olan Halévy’nin babası sinagog korosunun şefiydi.

14 yaşında Almanya’dan Fransa’ya eğitim için gelen baba Halévy evlenebilmek için Hıristiyan olmuştu.

Konusu Uzakdoğu atmosferinde geçen operet, üç Çinli görünümlü kişinin aslında Fransız vatandaşı olduklarını itiraf etmelerini müzik ile anlatır.

Ba-Ta-Clan, ilk kez 1855 yılında Paris’te sahnelendi.

Eser, Offenbach’ın ilk büyük başarısıdır.

Bu eser Viyana’da 1860 senesinde Tschin Tschin adıyla Almanca, 1865’te Ching Chiw Hi ismiyle Londra’da ve 1870’te  ise New York’ta sergilenmişti.  Ba-Ta-Clan’ın modern yorumları, New York,  Londra ve Paris’te defalarca sahne aldı.

Adını bu ünlü eserden alan Bataclan Gösteri Salonu, 1864 senesinde Paris’te Voltaire Caddesinde, bir tiyatro-café-bar olarak hizmete başladı. 1933 yılında çıkan bir yangından ve birçok restorasyondan sonra Bataclan, sinema salonu olarak çalışmaya devam etti. Yaklaşık 40 yıl boyunca, Eylül 2015 tarihine kadar, şu anda İsrail’de yaşayan bir aileye aitti.

Gösteri salonu geçmişte Yahudi sahipleri nedeniyle defalarca tehdit edilmişti. Salonun birçok Yahudi ve İsrail organizasyonu için kullanılması potansiyel antisemitler için bir hedef olarak görülmekteydi.

Dolayısı ile Paris saldırılarında binanın  hedef olarak seçilmesi bir tesadüf değil.

Ancak Yahudi sahipleri binayı bir süre önce satmıştı.