Silahların gölgesinde ölenlere ağıt

Paris’te ölenler için sinagogda dua edildi

Dünya
16 Kasım 2015 Pazartesi

Pazar akşamı çok sıkı güvenlik önlemleri altında Paris’te bir sinagogda toplanan 200 kişi terör saldırısında ölenlerin ruhları için dua etti.

Fransa Baş Hahamı Haim Korsa liderliğindeki grupta, Fransız Yahudi cemaatlerinin ileri gelenleri ve İsrail’in Fransa elçiliği yetkilileri vardı.

Paris Baş Hahamı Michel Gugenheim sinagogda yaptığı konuşmada şöyle konuştu: “Böyle zor zamanlarda birlik ve beraberlik ruhunun, sevdiklerini kaybeden, yetim kalan çocukların, tek dayanağı olduğunu Yahudi halkından daha iyi kimse bilemez.  Biz Yahudiler böyle zamanları defalarca yaşadık.” 

Fransa Hahambaşısı Korsia da korkunç saldırıdan sonraki duygularını şöyle ifade etti: “Başta yakınlarını kaybeden ailelerin olmak üzere tüm Fransız halkının acılarını paylaşıyoruz. Bugün burada dua ediyor olmak belki de kifayetsiz sözlerden çok daha manalıdır. Fransız halkı, Amerikalılar, İsrailliler gibi mateminden kalkacak ve asla boyun eğmeyecektir.”

Ölenlerin ruhuna dua edildiği sinagogdaki dini törende, yaralıların da bir an evvel iyileşmesi ve ağır yaralıların hayata tutunması için özel dualar edildi. 

Pazar gecesi yapılan Yahudi dini töreni o saatlerde yapılan tek törendi. Paris polisi tüm dini ibadethanelerdeki törenleri geçici olarak iptal etmişti. 

Törenin yapıldığı sinagog dua boyunca askeri birlikler tarafından korundu ve bölgede trafik durduruldu.