Paris saldırılarında bir teröristin kimliği açıklandı

Cuma gecesi 8 IŞİD teröristinin Paris’in altı ayrı noktasında yaptıkları ve 129 kişinin öldüğü saldırıyı yapan sekiz teröristten birinin kimliği açıklandı.

Dünya
15 Kasım 2015 Pazar

İsmail Ömer olarak adı açıklanan saldırganın 2012 yılına kadar Fransa’nın Chartres kasabasında yaşadığı kasabanın belediye başkanı tarafından CNN’e  teyit edildi. 

29 yaşındaki Ömer, Paris’te konser salonundaki saldırganlardan biri idi. Konser salonu o gece toplam altı saldırı yaşayan şehrin en kanlı noktası idi. Sadece konser salonunda 80 kişi öldürüldü.

Teröristin saldırgan bir kişi olduğu, sabıkalı olduğu ve 2010 yılından beri radikal görüşlü olarak yaşadığı açıklandı.  Ancak söz konusu kişi hiçbir zaman terör eylemi ile suçlanmamış. 

Belçika ve Fransız polisi saldırı sonrası birçok şüpheliyi göz altına aldı.

Belçika ‘da göz altına alınanlardan birinin teröristlere Fransa’daki saldırıya gitmek için kullandıkları arabayı kiralayan şahıs olduğu belirtildi.

Söz konusu kişinin Belçika’da yaşayan bir Fransız vatandaşı olduğu açıklandı. 

Paris saldırılarında 352 kişi de yaralandı, bunlardan 90 tanesinin durumu ağır. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyorlar. 

Paris saldırıları  ülkede 2. Dünya Savaşı’nın bittiği yıl olan 1945’ten bu yana yaşanan  en büyük sosyal infial olarak nitelendi. 

Saldırı tüm dünya başkentlerinden tepki aldı. ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu  saldırı sonrası Fransa’nın yanında olduklarını gerekirse yardıma hazır olduklarını açıklarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıyı insanlık suçu olarak niteledi. Erdoğan terörün milleti, ırkı dini olmadığını belirtti. 

Ülkede alarm ilan eden ve silahlı kuvvetlerin seferberlik durumuna geçmesini emreden Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande de bu durumun bir savaş olduğunu, Fransa’nın Avrupa’nın ahlak  değerlerinden ödün vermeden bu savaşı kazanacağını söyledi.

Ancak Hollande konuşmasının bir yerinde Fransa’nın düşmanlarına acımasız olacağını da söylemekten çekinmedi.