Fransa Yahudileri: “İran liderinin Fransa’yı ziyareti bize hakarettir”

Fransa Yahudi Cemaatleri Birliği CRIF, yaptığı yazılı bir açıklamada, İsrail’i kanunsuz bir ülke olarak gören İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Fransa’yı resmen ziyaret etmesini Yahudi cemaatine bir hakaret olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Dünya
13 Kasım 2015 Cuma

10 yıldan sonra Fransa’yı ilk ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı olan Ruhani, Fransa’nın France2 kanalına yaptığı açıklamada İsrail’in gayri kanuni bir ülke olduğunu belirtmişti. 

CRIF yazılı açıklamasında, Ruhani’nin, İsrail devleti  konusunda  söylediklerini de  kınayarak şöyle yazdı: “Hasan Rouhani yaptıkları ve söyledikleri ile onun değiştiğinden şüphe edenlerin doğru söylediğini teyit etmiştir.

Kendisi  İsrail’in kanunsuz bir devlet olduğunu söyleyerek İsrail’in var olma hakkını sorgulamakta ve halen Holokost’un olduğunu inkar etmektedir.  Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande ve Dışişleri Bakanı Laurent Fabius‘a, Rouhani’yi kınaması için çağrıda bulunuyoruz. 

Doğruluğu politik açıdan tartışma konusu olan bu ziyaret  her zaman Fransız demokrasisinin değerlerini savunmuş Fransız Yahudiliği için bir hakarettir.” 

Hasan Ruhani geçtiğimiz Cumartesi, İtalya ve Fransa’yı içeren bir Avrupa ziyaretine çıktı. İranlı liderin amacı Tahran ile Avrupa başkentleri arasında yıllardır soğuk olan ilişkileri düzeltmek.