Fransız marketler zincirinden İsrail’i boykota ret

Dünya
11 Kasım 2015 Çarşamba

Monoprix kararını geçtiğimiz hafta Filistin taraftarı BDS (Boycott, Disinvestment and Sanctions -Boykot, Tecrit ve Yaptırım) hareketinin bir kolu olan ‘Free Palestine Collective’in başında bulunan Claudine Vegas’ya gönderdiği ret mektubuyla ilan etti.

Fransa’da yüzden fazla markete sahip Monoprix yönetimine mektup yazan Vegas, Batı Şeria’nın doğusunda, Ölü Deniz’den yaklaşık bir mil uzaklıktaki Mitzpe Shalem Kibutzunda üretilen İsrail menşeli AHAVA kozmetik ürünlerin Monoprix’lerde satışının durdurulmasını istemişti. Vegas ayrıca Ahava ürünlerinin yasadışı bölgelerden geldiğini, Filistinlilerin mallarına el konulması ve Filistin halkına yapılan zulümler karşılığında temin edildiğini iddia etmişti.

Monoprix’in Müşteri Hizmetleri Sözcüsü Baptiste Peslouan, Vegas’a yaptığı yazılı açıklamada Ahava ürünlerinin Fransa Ekonomi Bakanlığı’nın uyguladığı tüketiciyi koruma şartlarına (DGCCRF) uygun olduğunu belirtti. Peslouan mektubunda, “Bildiğim kadarıyla, bakanlık bahsedilen üreticilerle ilgili herhangi bir girişim ya da hukuki işleme başlatmadı”  ifadelerine yer verdi.

Fransız yasaları ayrımcılığı yasaklıyor.

AB, İsrail’de üretilen mallardan farklı olarak Batı Şeria’da üretilen İsrail mallarının üye ülkelerde satışı için gereken düzenlemelerin belirleneceği yönetmeliği önümüzdeki hafta yürürlüğe sokacak. Yeni etiketleme sisteminin ekonomiye etkisinin sınırlı olması bekleniyor. Resmi rakamlara göre, yerleşim bölgelerinde üretilen malların İsrail’in AB’ye ihraç ettiği ürünlerin yüzde 1’nden azını oluşturuyor.