Almanya, hâlâ İspanyol Nazi gönüllülerine maaş ödüyor

İngiliz gazetesi Telegraph, geçen hafta yayınladığı haberde Almanya’nın, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerle beraber savaşmış İspanyol askerlerinin emeklilik maaşlarını yetmiş yıldır ödemeye devam ettiğini ortaya çıkardı.

Dünya
11 Kasım 2015 Çarşamba

Habere göre Berlin, İspanyol Diktatörü Francisco Franco ile 1962 yılında imzalanmış olan anlaşmayı hâlâ uygulamakta. Franco, askerlerini, Nazilerin Sovyetler Birliği'ni işgal etmesine yardımcı olmuş 'Blue Division (Mavi Bölük)' adlı gönüllü orduya katılmaları için teşvik etmişti. Anlaşmaya göre Almanya, 1941 - 1943 yıllarında Doğu Cephesinde gönüllü savaşmış asker ve asker yakınlarına yılda 100 bin Euro ödüyor.

Alman milletvekili, sol görüşlü Andrej Hunko'nun açıklamasına göre, kendisinin parlamentoda ortaya attığı soru Berlin'deki devam etmekte olan maaş ödemelerinin ortaya çıkmasını sağladı.

Telegraph gazetesine göre Hunko, “Savaşın bitmesinden 70 yıl sonra Almanya'nın Nazi işbirlikçilerine hâlâ maaş ödüyor olması bir skandal... Bu insanlar Alman faşistlerine Doğu Avrupa'daki bir yok etme savaşı sırasında gönüllü katıldılar. Bu kadar haklarını bekleyen savaş mağduru varken Almanya'nın hâlâ bu maaşları ödüyor olması akıl almaz bir durum” şeklinde konuştu.

İspanya'nın sol görüşlü Bask partisi üyesi Jon Inarritu ise ülkesinin İngilizce gazetesi The Local'a, ortaya çıkan bu durumun 'rezalet' olduğunu ve 'faşizmin sebep olduğu mağdurları aşağıladığını' dile getirdi.

Gazeteye göre İspanya'nın Bask Özgürlük Taraftarı Koalisyon Partisi EH Bildu, önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosunda bu durumu gündeme getireceğini söyledi.

1962 yılında Batı Almanya ve İspanya'nın yaptığı anlaşmaya göre savaşta yaralanan Blue Division gazileri, onların dul eşleri ve yetim çocukları Berlin'den maaş alacaktı. Buna karşılık Madrid de, 1936'da İspanya İç Savaşında bombalamalarda yardımcı olmuş Hitler’in Condor Legion ordusunun gazilerine her ay ufak bir maaş ödeyecekti.