İspanyol vatandaşlığına hak kazanan Sefaradlar pasaportlarını nasıl alacak?

İspanyol Konsolosu Pablo Benavides Orgaz İspanyol vatandaşlığına hak kazanan kişilerin bundan sonra ne yapması gerektiği konusunda gerekli bilgileri verdi. Sürecin nasıl işleyeceğini, hangi belgelerin gerekli olduğunu kendisinden dinleyelim.

Karen GERSON ŞARHON Toplum
11 Kasım 2015 Çarşamba

6 Kasım Cuma günü İspanyol Konsolosu Pablo Benavides’in daveti üzerine Levent’teki İspanyol Konsolosluğuna gittim. Sayın Benavides ilk olarak bu tarihi karardan ne kadar memnunluk duyduğunu ve yıllardır başvurusunun sonucunu bekleyen 2400 (sadece Türkiye’den) kişinin dilekçelerine nihayet cevap verildiği için bu adilane kararı da alkışladığını belirtti. Sonrasında sıra sorulara geldi. Benavides sorulardan önce bir şey söylemek istediğini belirtti ve sözü aldı:

Lütfen herkes sabırlı olsun. Pasensya! Listedeki herkes pasaportunu alacak ancak düzen ile işe koyulmazsak bu işin altından kalkamayız. 2400 kişinin işi bir anda görülemez, takdir edersiniz. Bu yüzden herkes bilsin ki bu işin sırası dilekçelerin tarihine göre olacaktır. En eski başvuranlar ve en çok beklemiş olanları ilk önce çağıracağız.

Bir ikinci bilinmesi gereken şey ise şudur: Resmi gazetede yayınlanan liste ile ilgili kanunun yürürlüğe girmesi 29 Ocak 2016’dır. Bu tarihten önce bizlerin herhangi bir işlem yapması söz konusu değildir. 29 Ocak’tan sonra ise hızla işlemlere başlayacağız.”

Bu girişten sonra sorulara geçtik.

Bizlere basit bir şekilde bu işin prosedürünün ne olacağı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tabii ki. Sizlere şunu söylemeliyim ki listedeki kişiler üç etaptan geçecekler.

Birinci etap, bizim için öncelikli olan iş bu 2400 kişiyi bulmak olacaktır. Yıllar önce başvuru yapmış olan insanların telefon, adres gibi bilgileri değişmiş olabilir; dolayısıyla ilk önce bizim bu kişileri bulmamız gerekiyor. Bu yüzden listede adı olan kişilerin ilk olarak yapmaları gereken şey 10 Kasım 2015’ten itibaren konsolosluğun internet  adresine girerek oradaki formülerin çıktısını alıp doldurmak olacak.

Formüler karşınıza ‘Formulario datos personales y familiares’ başlıklı bir pdf dosyası olarak çıkacak. Bu dosyayı bilgisayarınıza kaydedin. Daha sonra dosyayı doldurabilmek için Word belgesi olarak Farklı Kaydet/Save as yapın. Sonra da istenilen bilgileri doldurun.

O formülerdeki ilk soru dilekçe numarası (No. de expediente). Kişiler, dilekçe numaralarını bilmeli.

Önemli bilgi: Formüler İspanyolca olarak doldurulmalı ve aşağıda belirtilen e-mail adresine gönderilmelidir.

Bu formüleri doldurduktan sonra (bilgisayarda ya da elle) doldurulmuş olarak sadece şu e-mail adresine göndermeniz gerekmektedir: [email protected]

Kadınlar için bir ek bilgi: İspanyol kanunlarına göre kadınlar evlenince kocalarının soyadını almazlar. Bütün kişilerin soyadları kişinin annesinin kızlık soyadı ile babasının soyadından oluşur. Sara Levi diye biri olduğunu düşünelim mesela, İspanyol pasaportunda kocasının soyadı olan Levi olmayacak; annesinin kızlık soyadı olan Toledo ile babasının soyadı olan Sevilya olacak. Yani Sara Levi İspanyol olunca Sara Toledo Sevilya olacak. İşte bu yüzden özellikle hanımların formüleri daha bir dikkatlice okuyup annelerinin kızlık soyadlarını doldurmayı unutmamaları gerekiyor.

E-mailin konu başlığına dilekçe numarası ile ad ve soyadı yazılmalı.

Bu formülerler konsolosluk ekibinin eline geçince onları sıraya koyacaklar ve başvurunuzun tarihine göre listedeki kişileri 29 Ocak 2016’dan itibaren konsolosluğa davet edecekler. Başvuruların sırası 2006’dan 2015’e kadar olduğuna göre ilk önce 2006’da başvuranlar çağırılacak ve en son 2015’te başvuranlar.

Bu ilk davete giderken kişilerin yanlarında götürmesi gereken belgeler ise şunlar:

 Nüfus Müdürlüğünden alınacak Doğum Belgesi/Nüfus Kayıt Örneği. Bu belge İspanyolcaya tercüme edilmiş ve apostillenmiş olacak. Belgenin hem orijinali hem de tercümesi apostillenecek.

 29 Ocak 2016 itibari ile son 6 ayda alınmış bir Sabıka Kaydı. Bu e-devlet’ten kolaylıkla alınabiliyor. Bu belge de İspanyolcaya tercüme edilmiş ve apostillenmiş olmalı. Belgenin hem orijinali hem de tercümesi apostillenecek.

Bu belgelerle konsolosluğun randevusuna giden kişi/kişiler orada belgeleri teslim edecek, davete icabet ettiğini belirtmek için imza atacak ve pasaport için ikinci davete kadar doldurulması gereken belgeleri teslim alacak.

İkinci Etap: Konsolosluktan e-mail ile gelecek olan ikinci davete giderken kişinin/kişilerin (genel olarak ailece çağırılacaklar o yüzden bütün ailenin birlikte gitmesinde fayda var, küçük çocuklar dahil) yanında daha önceki davette kendisine verilmiş olan belgelerle birlikte 2 fotoğraf ve pasaport harcı olan 100TL civarında ücreti yanında götürmesi gerekecek. 18 yaşından küçük çocuklar otomatik olarak vatandaşlık alacağından onlar için de fotoğraf ve ücret götürülmeli. Konsolosluğa varınca belgeleri teslim edecek, parmak izi verecek ve Konsolosun önünde yemin törenini gerçekleştirecek. Bu andan itibaren kişi İspanyol olmuş olacak.

Üçüncü Etap: Pasaport hazır olunca onu almak için kişiler konsolosluğa gidecekler. Prosedür böylece tamamlanmış olacak.

Vatandaşlığa hak kazanmış kişilerin çocukları ne olacak?

18 yaşından küçük bütün çocuklar anne ya da babalarından biri İspanyol olduğu takdirde otomatik olarak İspanyol olacaklardır. Bundan sonra doğacak olan çocuklar da buna dahildir!

18 ile 20 yaş arası çocukların anne ya da babalarından biri onlar 18 yaşını doldurmadan İspanyol olduğu takdirde şahsen konsolosluğa gidip (20 yaşına kadar vakitleri var) İspanyol vatandaşlığını istediğini belirtmesi gerekecek. Bunu yaptıkları takdirde onlar da otomatik olarak İspanyol olacaklar. Bu konuda önce bir belirsizlik vardı ama eğer bakanlık bu hükmü değiştirirse bu çocuklar için de otomatik vatandaşlık söz konusu olabilir. Bakanlığın böyle bir şey yapıp yapmayacağı ise önümüzdeki haftalarda belli olacak.

Yurt dışında yaşayan/okuyan 20 yaşından küçük çocuklar ne olacak?

İspanyol Dışişleri Bakanlığının bu konuda dış temsilcilerine ne gibi talimat vereceği henüz belli değil. Talimatı verdiği anda 18 ila 20 yaş arası çocuklar kendi başlarına oralardaki İspanyol konsolosluklarına başvurabilecekler ama tabii ön şart anne ya da babalarından birinin onlar 18 yaşını doldurmadan İspanyol olmuş olmaları.

Listedeki herkesin işleminin bitmesi ne kadar sürecek?

Konsolosluk her şey yolunda giderse bir yıl içinde herkesin işleminin bitmesi gerektiğini söylüyor.