AB´den İlerleme Raporu: "Bağımsız adalet hedefine ulaşılamadı”

Avrupa Birliği tarafından her yıl hazırlanan Türkiye İlerleme Raporu bugün açıklanıyor.

Dünya
10 Kasım 2015 Salı

İlerleme raporunda Türkiye'nin  reformları gerektiği gibi yapmadığı, insan hakları ve temel özgürlükler konusunda değiştirilmesi gereken yasaları çıkarmakta yetersiz kaldığı eleştirisi getirildi.

Alman Die Welt  gazetesinde yayınlanan habere göre, AB Komisyonu'nca hazırlanan İlerleme Raporu'nda Türk hükümeti ülkedeki reform sürecini yavaşlatmakla suçlandı.

Başta toplantı ve ifade özgürlüğü olmak üzere demokratik temel hakları koruyan yasaların hayata geçirilmesinde ciddi gerilemenin kaydedildiği vurgulandı.

Hoşgörüsüz, kısıtlayıcı, kaygı verici

Raporda, gazeteci, yazar ve sosyal medya kullanıcıları hakkında başlatılan polis soruşturmaları  "kaygı verici" olarak nitelendiriliyor.

Gösteri ve yürüyüş hakkına karşı hoşgörüsüz tavrın arttığı, bu alandaki yasal düzenlemelerin hakimler tarafından  kısıtlayıcı bir yorumla uygulandığına  dikkat çekiliyor.

"Bağımsız adalet hedefi yerinde sayıyor"

İlerleme Raporu'nda, "Bağımsız adalet sisteminin yapılandırılması yerinde sayıyor" şeklinde bir ifade yer alıyor.

Bu konuda 2014'ten bu yana mesafe kaydedilmediği vurgulanan raporda, Kürt sorununun çözüm sürecinin de duraklama evresine girdiğine dikkat çekiliyor.

Raporda  Türkiye, Kürtlerle barışa davet ediliyor ve müzakerelerin yeniden başlatılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.

 Yolsuzlukla mücadele de  de Türk hükümetinin  "yetersiz" olarak nitelendiği rapor, bugün açıklanıyor.

Raporu hazırlayan AB Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nun yayınlanmasını 1 Kasım seçimleri sonrasına bıraktığı için eleştirilmişti.

Brüksel'in tavrını eleştirenler, AB Komisyonu'nun raporu gecikmeli yayınlanması karşılığında Ankara'nın sığınmacı krizinde daha fazla destek sağlamasının hedeflendiğini ileri sürüyor.