Amerikan senatörleri Avrupa’yı eleştirdi, İsrail’i destekledi

ABD Kongresinden 36 senatör, resmi bir mektup ile AB’nin İsrail’deki yerleşimlerden ithal edilen ürünleri etiketle işaretleme kararını eleştirdi.

Dünya 0 yorum
10 Kasım 2015 Salı

AB Meclisinde yapılan bir oylamada, İsrailli yerleşimcilerin Avrupa’ya ihraç ettikleri ürünlerin üstüne menşelerini belirten bir etiket yapıştırılmasını büyük bir çoğunluk oyu ile kabul etmişti.  

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörlerin imzaladığı mektupta İsrail, Ortadoğu’nun tek gerçek demokrasisi olarak tarif edildi ve AB’nin söz konusu kararının İsrail’i kanunsuz bir ülke gibi göstermek isteyen  BDS örgütünün söylemine destek olacağı dile getirildi.

Mektupta İsrail’i boykot etmek için girişimlerde bulunan BDS örgütünün gerçek  amacının İsrail-Filistin barışı olmadığı, tek amacının İsrail’i  dünyaya gayri kanuni ilan etmek olduğuna dikkat çekildi.   

İsrail’in Batı’nın en önemli müttefiki olduğunu belirten mektupta senatörler şu ifadelere yer verdi: “Bizler müttefikleriniz, Amerikan halkının seçilmiş temsilcileri ve İsrail’in destekçileri olarak, aldığınız söz konusu bu kararı uygulamaya koymamanız için sizi uyarıyoruz.”   

Mektupta senatörler ayrıca, ürünleri etiketleme  kararının ABD ile AB arasında başlayan ve karşılıklı gümrüklerin kaldırılması konusunda yapılan görüşmelerde büyük zorluklar çıkarabileceğini de ima etmekten çekinmediler.   

Mektup metninde, ABD Senatosunun bu yıl aldığı bir karar gereğince, “Avrupa’nın İsrail’e karşı aldığı her tür yaptırım ve boykot hareketinin caydırılması” prensibinin kanun kuvvetinde  olduğu da hatırlatıldı.

 

 

1 Yorum