İsveç’te Kristal Gece anmasına Yahudiler davet edilmedi

İsveç’in Umea kasabasında yaşayan 300 Yahudi, güvenlik gerekçesi ile Nazilerin savaş yıllarında yaptıkları Yahudi katliamının başlangıcı sayılan Kristal Gece anmasına çağrılmadı.

Dünya
10 Kasım 2015 Salı

İsrail’in Yedioth Aharonot gazetesinin belirttiğine göre, güvenlik gerekçesi gerçek sebep değil. Kasabada yaşayan 300 Yahudi anma töreninin Holokost’tan ziyade İsveç’e gelen Müslüman sığınmacılara ırkçılık yapılmasına karşı bir hareket olarak değerlendirildiğini, dolayısı ile Yahudilerin çağrılmadığına inanıyor. 

Pazartesi günü yapılan anma töreninin organize edilmesinde rol alan ve diğer partilere törene gelmeleri, ırkçılık karşıtı ve antisemitizm konusunda bir konuşma hazırlamalarını söyleyen  solcu İşçi Partisi Başkanı Jan Hagglund, basına Yahudilerin davet edilmemesi ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Geçen senelerde bu tip anma törenlerinde göstericilerin arasında çok sayıda Filistin bayrağı olduğunu gördük, hatta bazen Filistin taraftarları, İsrail bayrağına gamalı haç çizip taşıyorlar. Biz böyle bir manzara ile karşılaşacağımızı ve Yahudi cemaati mensuplarının bu ortamda rahatsız olacaklarını  düşünerek onları davet etmekten çekindik."

Sağcı partiler ise anma törenini protesto ettiler. Partiler basına yaptıkları açıklamada, Kristal Gece anma töreninin ana konusunun  İslamafobi ve Müslüman göçmenlerin değil, Holokost’un teşkil ettiğinin altını çizdiler. 

Kasabanın Yahudi cemaati ise ayrı bir törende, mumlar yakarak bir araya geldi ve Kristal Gece’de ölen Yahudileri andı.