Suudi Arabistan takımı İsrail’den transit geçmek istemedi

Suudi futbol takımı Ramallah’taki Dünya Kupası elemelerine güvenliğini gerekçe göstererek gitmiyor, ancak gerçek sebep İsrail sınır kapısından geçmek zorunda olmaları. FİFA, takımı turnuva dışı bırakabilir.

Dünya
5 Kasım 2015 Perşembe

Uzun diplomatik görüşmelerden sonra Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, perşembe günü Filistin’le oynayacağı maça bölgenin riskli olması dolayısı ile gitmeyeceklerini açıkladı.

Federasyonun FIFA’ya yazdığı ve güvenliği gerekçe gösteren mektup, neredeyse tümü rejim yanlısı olan  gazetelerde çıktı. Mektuba göre Filistin bölgelerinde şu anda yaşanan terör potansiyeli Suudi futbolcu ve diplomatların hayatları için bir tehlike. 

Yedioth Aharonot gazetesi,  Suudi Arabistan Futbol  Federasyonu’nun 19 Ekim’de yaptığı resmi açıklamada “İsrail toprağından geçerek Filistin’e karşı oynamayacağız “ şeklindeki sözlerine dikkat çekiyor. Dolayısı ile “güvenlik gerekçesi” gazeteye göre diplomatik bir hareket.

Ancak FIFA’nın kararının ne olacağı şu anda belirsiz. Eğer FIFA güvenlik gerekçesini samimi bulursa 3-0 yenilgi ve para cezası söz konusu. Uzmanlara göre, eğer maça çıkmama sebebi İsrail’den geçmek olarak değerlendirilirse tüm Suudi Arabistan takımlarının FİFA maçlarının iptal edilmesi gündeme gelebilir.