İsrail-Arap ülkeleri askeri işbirliği artık sır değil

İsrailli yetkililer son zamanlarda yaptıkları açıklamalarda Ürdün ve Mısır ile yapılan askeri işbirliklerini gizlemiyorlar.

Dünya
3 Kasım 2015 Salı

Şimdiye kadar İsrail’in bölgesel müttefikleri ile birlikte yaptığı birçok eğitim ve askeri faaliyet gizleniyordu.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, basına yaptığı açıklamada, İsrail savaş pilotlarının Arap meslektaşları ile birlikte ABD’de tatbikat yaptıklarını belirtti. Ya’alon bu açıklamasında kast ettiği Ürdünlü savaş pilotlarıydı.

Reuters’ın haberine göre, ABD’li yetkililer Ürdün ve İsrail pilotlarının katıldığı ortak eğitimi doğruladı. Ya’alon’un açıklamasının hemen ardından gelen İsrail Hava Kuvvetleri’nın duyurusu da İsrail-Mısır-Ürdün askeri işbirliğini doğrular nitelikte.

İsrail ordusu geçtiğimiz cumartesi günü Mısır’ın Sina Yarımadasına düşen uçağın yerinin İsrailli pilotlar tarafından belirlendiğini ve bu konuda Mısır’a tam destek verildiğini gizlemedi.

Ya’alon açıklamasında ayrıca, İsrail’in, İran ve onun destekçisi Suriye’deki Beşar Esad rejimine  karşı birçok Arap ülkesi ile ortak çıkarlar paylaştıklarını söylemekten çekinmedi.

Ancak tüm bu askeri işbirliği ve ortak eğitim faaliyetlerine rağmen gerek Ürdün sokaklarında gerek Mısır’da halkın İsrail ile işbirliği konusuna yaklaşımı destekleyici değil.