Avusturya sağcı partisi antisemit üyesini uzaklaştırıyor

“Siyonizm ve Yahudiler dünyanın her yerinde problem” yorumuna destek çıkan meclis üyesi Winter partiden atılıyor.

Dünya
3 Kasım 2015 Salı

Avusturya’da aşırı sağcı olarak bilinen FPO (Özgürlük Partisi) geçtiğimiz pazartesi basına yaptığı açıklamada, “Siyonizm ve Yahudiler dünyanın her yerinde problem” şeklinde yapılan Facebook yorumuna destek veren meclis üyesi Susanne Winter’ı ihraç edeceğini duyurdu.

Partiden yapılan açıklamaya göre antisemit söylemi Facebook’ta destekleyen Winter’a iki seçenek sunuldu: Ya milletvekilliğinden ve partiden kendi isteği ile istifa eder ya da resen ihraç edilir.

Özgürlük Partisi son zamanlarda Ortadoğulu göçmenlere karşı tutumu ve ülkenin sınırlarına sığınmacılara karşı çit örülmesi konusu ile gündeme gelmişti.

2008’den beri meclis üyesi olan Winter, geçtiğimiz cuma günü Facebook’a Macar Başbakanı Victor Orban’ın Der Spigel’de yayınlanan bir yorumunu koymuştu. Orban şöyle diyordu: “Bugünkü Avrupa’da yaşanan kriz büyük finansörlerin insani yardım örgütlerini desteklemesi sonucu olmuştur.” Başka bir kullanıcı ise bu paylaşıma “Siyonizm ve Yahudiler dünyanın her yerinde problem” şeklinde yorum yapmıştı.

Ancak FPO üyesi Winter’ın bu yoruma, “Lafı ağzımdan aldınız, hislerime tercüman oldunuz. Yazamayacaklarımı yazabilecek ne cesur insanlar var” şeklinde cevap vermesi parti tarafından bardağı taşıran son damla olarak değerlendirildi.

FPO Genel Sekreteri Herbert Kickl basına yaptığı yazılı açıklamada, partide antisemitizme yer olmadığını, kırmızı çizgiyi aşan Winter’ın istifa etmez ise ihraç edileceğini belirtti.