‘21. yüzyılda insanlığın ırkçılıkla mücadelesi’ne ödül

Holokost kurtulanı ve Nobel Ödülü sahibi Elie Wiesel beş Amerikalı üniversite öğrencisine ‘21. yüzyılda insanlığın ırkçılıkla mücadelesi’ konusunda yazdıkları deneme türü yazıları dolayısı ile ödül verdi.

Dünya
3 Kasım 2015 Salı

Ünlü yazar kurduğu  ‘Elie Wiesel Foundation for Humanity’ (Elie Wiesel İnsanlık Vakfı)  aracılığı ile ırkçılık karşıtı faaliyet yapan kişi ve kurumları ödüllendiriyor.

Vakfın üniversite öğrencileri için her yıl yapılan deneme türündeki yarışmasına ABD’nin dört bir yanından yüzlerce öğrenci katılıyor. Yarışmaya  katılanlar arasında en iyi beş yazı seçilerek ödüllendiriliyor.

Yarışmacılardan kendi yaşadıkları, etkilendikleri veya şahit oldukları bir ırkçılık olayını referans alarak, 21. yüzyılın şartlarında olayı değerlendirmelerini ve bir daha olmaması için neler yapılması gerektiği konusunda bir yazı yazmaları isteniyor.

Bu senenin birincilik ödülü New Mexico Üniversitesinden Alexandra Stewart’a gitti.  Birincilik madalyası yanında 5000 dolar da ödül kazanan Stewart’ın denemesinin konusu, kendisinin ilk genç kızlık yıllarında yaşadığı aile içi cinsel şiddet idi.

Nazi ölüm kampından sağ kurtulan 87 yaşındaki Elie Wiesel, hayatını ırkçılıkla mücadeleye aramış bir kişi.

Wiesel yazdıkları ve yaptıkları ile şimdiye kadar, başta Nobel Barış Ödülü, ABD Başkanlık-Özgürlük Ödülü, Kongre Altın Madalyası olmak üzere onlarca ödül kazandı.