Vatikan, 50 yıldır antisemitizmi reddediyor

Geçtiğimiz çarşamba günü Vatikan’da yapılan bir törenle, Katolik kilisesinin yüzyıllar boyunca desteklediği “Yahudiler İsa Peygamber’in çarmıha gerilmesinden suçludur” söyleminin reddedilmesinin 50. yılı kutlandı.

Dünya
30 Ekim 2015 Cuma

28 Ekim 1965 yılında zamanın Papa’sı Paul VI, Vatikan’da gerçekleşen tarihi  Konsüller Toplantısı’nın sonunda bir deklarasyon yayınlayarak, yüzyıllardır  antisemitizmin en büyük kaynağı olan söylemin gerçek olmadığını resmen kabul etmişti. 

O günden sonra Kudüs ile Vatikan arasındaki politik ilişkiler hızla gelişmeye başlamış ve devrim niteliğindeki karar, Yahudi dini ile Hristiyanlık arasında yeni köprüler kurulmasına yol açmıştı.

Papa Paul VI, "Nostra Aetate” (Şimdiki zamanımızda) adlı 1965 tarihli belgede, antisemitizmi kesin olarak reddetmiş, hiçbir Hristiyan’ın, Yahudileri Tanrı’nın lanetlediği kulları şeklinde göremeyeceğinin, bunun günah olduğunun  altını çizmişti.

Papa Francis  törende yaptığı konuşmada ise şöyle konuştu:

“Bu belge, tüm dinler arasındaki diyalog için anahtar konumundadır. Özgür irade, özgür düşünce ve özgür ibadet  olmadan da bu diyalog söz konusu olamaz.  

 İnsan hayatının kutsallığı ise  dinin temelini oluşturur.

Dünya bizi ‘inananlar’ olarak görüyorsa , biz de başkalarının sefalet ve acısına yardım etmek, onlara huzur ve barışı getirmek için birbirimizle el ele vermek zorundayız.”